Zakázali silvestrovské „rachejtle“. V Bruseli si už ani neškrtnete

    0
    Belgickí vojaci a policajti. Ilustračná fotografia (Autor: Igor Kiss)

    Brusel pod hrozbou potenciálnych teroristických útokov zakázal všetky ohňostroje. Belgický premiér Charles Michel informoval, že dané opatrenia prijali aj vďaka informáciám, ktoré dostali. Podozrenia, že dnešný dátum by mohol padnúť do oka militantným skupinám, podporilo aj tohtotýždňové zatknutie dvoch podozrivých v Bruseli. Padlo na nich podozrenie z plánovania útokov počas slávnostného dňa.

    Vysoký stupeň poplachu zaviedli v Bruseli od nedávnych parížskych útokov. „Spolu s ministrom vnútra sme sa dohodli, že nebudeme mať štvrtkové oslavy,“ vyhlásil bruselský starosta Yvan Mayeur. Minulý rok sa údajne v Bruseli rozhodlo oslavovať nový rok až 100-tisíc ľudí. Starosta dodáva, že by nebolo možné preverovať taký veľký počet osôb, preto sa uchýlili k takému razantnému riešeniu.

    Dve osoby, ktoré tento týždeň zatkli pre podozrenie z plánovania útokov, údajne patrili k motorkárskej skupine Kamikaze club. Pri podozrivých nezistili prepojenie s novembrovými parížskymi útokmi. Podozriví mali vraj v hľadáčiku niekoľko „symbolických cieľov“. Verilo sa, že dvojica patrí k skupine Sharia4Belgium, no nepreukázalo sa im priame prepojenie s teroristami. O problematike informoval zahraničný portál televízie BBC.

    - Reklama -