Byť dobrovoľníkom v Afganistane je ťažký chlebíček. Môžete skončiť s guľkou v hlave

    0
    Dobrovoľníci v Afganistane. (Autor: repro foto youtube)

    Žena spolu s vnučkou chodila v meste Kandahár od domu k domu a šírila osvetu o liečbe obrny. Osvetu im pokazila dvojica ozbrojených mužov na motorke. Žena prišla o život a jej vnučka utrpela vážne zranenia. K útoku došlo v pondelok. Po otvorenej streľbe vinníci z miesta činu ušli. Údajne išlo o posledný deň kampane a dobrovoľníčky práve opúšťali jeden z domov.

    Útok nepatril medzi ojedinelé prípady. Takáto „prax“ je v Afganistane a Pakistane celkom častá. Útočníkmi sú často islamisti. Tí veria, že dobrovoľnícka činnosť a osveta o šírení vakcíny proti detskej obrne je len zástierka. Militanti sú presvedčení, že tieto organizácie pracujú pre americkú CIA. Fundamentalistické skupiny sa boja, že týmto bude destabilizovaná idea a ciele ich „svätého“ boja.

    Veria tomu aj preto, že CIA voľakedy takúto zástierku používala na chytenie Usamu Bin Ládina.

    Globálna kampaň určená na prevenciu voči detskej obrne začala po celom svete v roku 1988 a vo väčšej miere bola úspešná. Dobrovoľníci ale ešte stále „operujú“ na území Afganistanu a Pakistanu, kde sa táto choroba stále vyskytuje, aj keď v menšej miere. Informoval o tom zahraničný portál Clarion Project.

    - Reklama -