Bývalý premiér Dzurinda priznáva: Porazila nás pýcha, dostali sme po pysku a dodnes sa z toho nevieme spamätať. A tú Žitňanskú som mal vyhodiť z kandidátky, pritvrdil

    0
    Mikuláš Dzurinda (Autor: Peter Števkov)

    Bývalý dvojnásobný predseda vlády a zakladateľ SDKÚ Mikuláš Dzurinda sa pred niekoľkými týždňami na debate mladých pravičiarov vyjadril k vzniku aj pádu niekdajšej vládnej strany. Nezabudol si rypnúť ani do straníckych exkolegov. Ťažké srdce má, prekvapivo, aj na Ivana Mikloša.

    „SDKÚ som zakladal preto, lebo mi Čarnogurský vyťahoval stoličku spod… tela. A keďže toľko chochmesu železničiar má, aby pochopil, že nebude bača bez oviec, tak som ten ovčín založil,“ zavtipkoval si Dzurinda. „Zúfalo som potreboval silu v parlamente, preto som založil premiérsku stranu,“ vysvetľuje. Vraj, keby to neurobil, tak nie je ani EÚ, ani NATO.

    Že som tú Žitňanskú nevyrazil…

    „Viete, čo je najväčšie nebezpečenstvo nielen v politike, ale aj v živote?“ položil si otázku. „Pýcha,“ odpovedal si. Priznal, že on sám svoju funkciou nezvládal a, takpovediac, mu „napršalo do nosa“. Potom však prišiel postupný, ale istý pád. „Pýcha narastala a pribúdalo aj tých, čo si mysleli, že keď to môže malý Miki, tak…  Potom som sa nestačil čudovať,“ vášnivo rozpráva expremiér.

    A v tejto chvíli už začína hovoriť o svojich vtedajších kolegoch. “Pamätáte si na predčasné parlamentné voľby v roku 2012? Aj na to, že naviac krúžkov vtedy zo strany SDKÚ získala vtedajšia ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská? Tá je dnes, mimochodom, podpredsedníčkou Bugárovho Mostu.” Dzurinda opisuje Žitňanskú ako „podrazáčku“. „Zrazu som videl bilbordy, že krúžky. Ešte som to nahlas nepovedal. Že som vtedy tú Žitňanskú nevyrazil z kandidátky. Ťažkú chybu som spravil. Čo je to za politickú stranu, ktorá ide do volieb s tým, vediac, že Miki je nepopulárny, lebo má toho za ušami alebo aj nemá, a ide so sloganom, že ja som čistá, síce modrá, ale čistá, vediac, že ja budem boss strany. Už vtedy som vedel, že je zle,“ opísal svoje pocity Mikuláš Dzurinda.

    Ani len Mikloš sa ma nezastal

    Ešte si spomenul aj chvíle, keď odovzdával moc na kongrese v SDKÚ. „Jeden človek mi nepovedal, aby som zostal niekde vo vedení. Ja som síce už mal toho plné kecky, ale aj tak, ani len Mikloš,“ šokuje Dzurinda. Pokračuje, že po jeho odchode z vedenia SDKÚ sa nestačil čudovať, koľko lídrov sa zrazu našlo.  „Toľko lídrov som ešte nevidel, keď som odchádzal zo strany. Bili sa a ruvali sa ako psi,“ pokračuje.

    „Všetko zlé bolo Miki. Podľa médií som ja ťahal nitky vo dne v noci, Ivete som hádzal polená pod nohy. Ja som bol zloduch!“ posťažoval sa expremiér. A čo sa vlastne podľa neho stalo s SDKÚ? „Pýcha nás porazila. Pýcha a to, že sme nezvládali moc. Mysleli sme si, že túto moc budeme mať ´forever´ a zadarmo. No a takú sme dostali po pysku, že sa dodnes z toho nevieme spamätať,“ toto je jeho vysvetlenie.

    Diskusia s Mikulášom Dzurindom. O SDKÚ hovorí od 1.hod.1.min.40.sek. (Zdroj: YouTube.com)

    - Reklama -