VIDEO Ako prílev utečencov zmení tvár miest? Nemecký Abensberg má čo hovoriť

    0
    Mesto Abensberg. (Autor: repro foto Youtube)

    Abensberg v súčasnosti prijal dve stovky utečencov a tento počet sa bude určite zvyšovať. Reportérka BBC Jenny Hill navštívila toto 14-tisícové mestečko, aby sa presvedčila na vlastné oči, aké opatrenia muselo vynaložiť, aby dôstojne privítalo imigrantov. Jedným z nich bolo vystavanie prístreší na okraji mesta, ktoré by mali slúžiť na ubytovanie desiatok “príchodzých”.

    „V roku 2015 povedala Angela Merkelová o utečeneckej kríze: My to dokážeme. V roku 2016 sa uvidí, či tento výrok aj potvrdí,“ hovorí Jenny Hill v reportáži. Jedna z pracovníčok v centre pre začlenenie utečencov do spoločnosti, Ines, hovorí, že v súčasnosti sa s touto problematikou dokážu vyrovnať. Ťažšie to ale údajne bude s príchodom ďalších ľudí.

    Mestečko Abensberg sa muselo prispôsobiť utečeneckej vlne. 

    Reportérka BBC sa pozrela na „zúbok“ problematiky aj z druhého konca a vyspovedala aj utečenkyňu Rolav. Tá je rada, že ju mesto prijalo, a tiež sa vyjadruje k otázke náboženstva. Ako sama hovorí, náboženské rozdiely toleruje a akceptuje, lebo aj ona sama vyznáva vieru, ktorá v tomto kraji nie je častá.

    Obyvatelia Abensbergu sú politike pomoci imigrantom otvorení, no priznávajú, že po prísune ďalších ľudí, sa mesto môže od základov zmeniť. 

    - Reklama -