Turecko s Islamským štátom údajne spolupracovali. Prezradil bývalý člen militantov

    0
    Člen ISIS (Autor: Jan Rychetský)

    Tridsaťjedenročný Tunisan Kerim Amara sa k militantom pridal v roku 2013. Najskôr absolvoval školenie o radikálnom islame a džiháde, potom mu kamarát odporučil, aby sa pridal k IS. S tými nadviazal kontakt a posilnil ich šíky. „Z Tunisu som prišiel do Líbye a odtiaľ lietadlom do Turecka. Potom som ilegálne prekročil hranicu v oblasti hraničného prechodu Reyhanli v Hatay a ocitol som sa na území Sýrie,“ hovorí.

    Amara v okolí mesta Aleppo absolvoval vojenský výcvik, nakoniec sa stal vodcom jedného z oddielov a vzal si za ženu Sýrčanku. Tunisan bojoval na viacerých frontoch proti irackej armáde, Slobodnej sýrskej armáde a v roku 2015 ho zajali kurdské sily.

    Mladík hovoril aj o tureckej spolupráci s IS. Údajne predali tureckej strane pracovníkov mosulského konzulátu za ich vlastných vojakov. “Počas zrážok v Koban bol náš veliteľ často v Turecku. Odtiaľ privážal jedlo a ďalšie nutné veci. V IS boli velitelia tureckého pôvodu,” prezradil Amara.

    „Podarilo sa mi utiecť, ale v jednej chvíli som stratil cestu. Keď som sa priblížil k tureckej hranici, zavolal na mňa jeden z miestnych obyvateľov. Povedal som mu, že som z YPG (po kurdsky Yekîneyên Parastina Gel). Nemal som pri sebe ani zbraň, ani výbušninu. Ten človek ma priviedol k sebe domov, dal mi najesť. Potom k nemu domov prišli kurdskí vojaci z YPG.

    Pochopili, že nie som jedným z nich a zatkli ma. Strávil som v Kobani iba týždeň. V tej oblasti, kde som sa nachádzal, bolo osem členov IS, šesť z nich bolo tureckého pôvodu. Zodpovedali za obranu našej výšky. Dva Turci v našej skupine mali dobrý vzťah s veliteľmi IS v Džerabluse,“ rozprával o svojom strastiplnom osude v rozhovore pre Sputnik Türkiye.

    - Reklama -