Prezidenta nepustili k utečencom a všetci sa tvária, že bol na ňom spáchaný hrdelný zločin, rozhorčil sa Galko. Tu sú jeho dôvody, prečo to schvaľuje

    0
    Ľubomír Galko (SaS) (Autor: sita)

    Prezident-neprezident, pokiaľ ide o karanténu, pravidlá sú jasné. K utečencom sa nikto púšťať nebude. Čo keby sa nakazil? Takúto teóriu razí ministerstvo vnútra, ktoré nepovolilo Kiskovi, aby Asýrčanov, ktorí utiekli pred Islamským štátom na Slovensko, mohol navštíviť.

    Zlyhala komunikácia?

    Prezident chcel ísť na návštevu k imigrantom v pondelok 28. decembra. Tí sú však momentálne v karanténe, ktorú ukončia až 10. januára. Preto obišiel naprázdno. Bývalý minister obrany Ľubomír Galko neváhal a vyjadril sa k tomu aj na sociálnej sieti. Podľa neho sa okolo celej situácie robí veľké haló.

    „Som len ja ten nenormálny, keď si myslím, že je úplne O. K., že prezidentovi Kiskovi neumožnili návštevu utečencov, lebo sú v karanténe? Lebo mám pocit, že podľa všetkých naokolo bol tým na ňom spáchaný takmer hrdelný zločin,“ vyjadril sa na Facebooku. Oslovili sme ho teda, aby nám to bližšie ozrejmil.

    „Ak je situácia taká, že je potrebná karanténa, je úplne správne, že tam prezidenta nepustili. Ide totiž o ústavného činiteľa a preto je potrebné chrániť jeho bezpečnosť,“ vyjadril sa pre PL.sk Galko. Podľa neho v tomto prípade jednoducho zlyhala komunikácia medzi kanceláriou prezidenta a ministerstvom.

    Ako je však známe, pred prezidentom mali možnosť utečencov navštíviť napríklad prešovský arcibiskup Ján Babjak, cirkevní hodnostári či Peter Brenkus zo združenia Pokoj a dobro. Podľa Galka je problémom, že takúto možnosť, aj napriek karanténe, dostali iní ľudia. „Neviem si predstaviť, že tri dni nie je potrebná karanténa a o tri dni už zrazu áno. Je to nezmysel. To znamená, že chybu urobili ľudia, ktorí za to zodpovedajú. Ak je totiž potrebná karanténa, ľudia, ktorí tam boli, môžu niečo roznášať,“ okomentoval. Podľa Galka by mal minister vnútra dokonca vyvodiť dôsledky voči tým ľuďom, ktorí umožnili ich kontakt s utečencami.

    Galko nevylučuje zlomyseľnosť

    A čo na to ministerstvo? Ako vysvetlilo, že napríklad Brenkus utečencov navštíviť mohol, no prezident zrazu nie? „Ministerstvo vnútra prezidentovi návštevu asýrskych kresťanov v Humennom nezamedzilo, ale jeho tímu vysvetlilo, že momentálne sa konajú lekárske prehliadky ľudí a sú tak ako každý iný žiadateľ o azyl na Slovensku v zdravotnej karanténe. Hneď ako sa zdravotná karanténa skončí, prezident bude môcť skupinu kresťanských rodín navštíviť. A taká je dohoda aj s prezidentskou kanceláriou. Ide o štandardný postup. Rovnako, kým sú kresťania v zdravotnej karanténe, nemôžu opustiť priestory humanitárneho centra v Humennom. Pán Peter Brenkus bol s kresťanmi v kontakte už pred ich príchodom z Iraku,“ uviedol pre PL.sk Ivan Netík z tlačového odboru ministerstva.

    Poslanec však nevylučuje možnosť, že by mohlo ísť v prípade prezidentovej zatrhnutej návštevy aj o určitú formu zlomyseľnosti. „Viem si predstaviť, že by smeráci boli zlomyseľní v tom, že by to neskoro oznámili, ale karanténu si určite nevymysleli. Ale určitý druh zlomyseľnosti možno nastal v komunikácii. Najväčší problém je, že v karanténe mali byť od úplného začiatku a iných ľudí tam nemali pustiť,“ dodal Galko.

    - Reklama -