Nové VIDEO zlynčovanej Afganky. Zbitá, spálená a prejdená autom. Nech žije islam, počuť z davu

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Dráma nabrala spád po tom, ako sa dievča začalo hádať s mužom, ktorý predával amulety pri mešite Šáh do-Šamšíra v centre hlavného mesta Afganistanu. Žena si totiž dovolila obchodníka kritizovať, že klame poverčivé ženy. Obchodník spoločne s moslimským duchovným, ktorý mal mešitu na starosti, ju potom obvinili z pálenia stránok koránu. Okolo dievčaťa sa rýchlo zhromaždila skupina mužov, ktorí ju ubili k smrti, jej telo zapálili a hodili do rieky.

    Vražda Farchundy vyvolala u mnohých Afgancov pobúrenie. Ľudia žiadali smrť vinníkov a nosili červené masky ako symbol Farchundinej skrvavenej tváre.

    Vyhodené miliardy

    Spojené štáty od roku 2003 investovali viac ako 1 miliardu dolárov na programy, ktorých cieľom bolo vytvoriť z Afganistanu právny štát. Ďalšie desiatky miliónov pritom investovali aj európske krajiny. New York Times však informuje, že napriek týmto snahám právny štát v Afganistane neexistuje. Príkladom je práve aj súdny proces, ktorý mal potrestať vinníkov zodpovedných za smrť Farchundy.

    „Najskôr sa zdalo, že odsúdenie vinníkov bolo víťazstvom v dlhom boji za to, aby ženy dosiahli pred afganskými súdmi rovnaké práva. Keď sa však na to pozrieme bližšie, zistíme, že to nie je pravda. Pouličného obchodníka, ktorý podľa viacerých vyšetrovateľov dal celé nešťastie do pohybu, vyhlásili za nevinného. Správca svätyne, ktorý ženu falošne obvinil z pálenia Koránu a potom podnecoval dav k útoku na ženu, dostal iba znížený trest,“ píše New York Times.

    „Policajti, ktorí neprivolali pomoc a ďalší, ktorí pri strašnom čine iba postávali a pokrikovali, dostali prinajhoršom iba ľahké tresty. Niektorí útočníci, ktorých sa na videu podarilo identifikovať, nešli vôbec do väzby. Afganskí právnici a ľudskoprávni aktivisti sa zhodujú, že väčšina z obvinených nemala spravodlivý súdny proces,“ píše New York Times a dodáva, že „rodina Farchundy, ktorá sa obávala odplaty aj toho, že vrahov nepostihnú tresty, opustila krajinu“.

    Časopis Times podotýka, že smrť mladej ženy a reakcia súdnictva „spochybňuje desaťročie snáh Západu presadiť v Afganistane vládu práva a status žien“. Ide však o podobné zlyhanie, ktoré si v snahe zmodernizovať Afganistan zažili aj iné mocnosti. „Afganská spoločnosť odporovala 150 rokov takýmto snahám, či už šlo o Britov, Rusov, alebo Američanov,“ píše Times.

    Nech to svet vidí

    Brutálna vražda Farchundy je dobre zdokumentovaná. Na telefóny si ju natáčali okolostojaci, ktorí pokrikovali: „Nech to svet vidí!“ New York Times teraz dal čiastkové zábery z viacerých zdrojov dohromady. Nové video zachytáva priebeh lynčovania od obvinenia mladej ženy až po jej upálenie.

    Varovanie. Video obsahuje zábery brutálneho násilia.

    Video zlynčovania Farchundy. Zdroj: New York Times

    Alahu akbar?

    Na záberoch je vidieť, ako sa úbohá žena snaží vyvrátiť obvinenia, že pálila Korán. Dav mužov však nepočúva a začne ju biť, a kopať na zemi. Muži pri útoku kričia známe Alahu akbar (Boh je najväčší). “Alahu akbar,” nenecháva sa mladá študentka islamu zahanbiť a v bolestiach vykrikuje rovnakú vetu, ktorú hulákajú jej útočníci. Rozhnevaní muži však kričia aj ďalšie veci: „Američania ju poslali!“ „Zabite ju!“ „Nech žije islam!“

    Drámu na chvíľu varovnými výstrelmi preruší polícia. Dav sa rozostúpi ale nevzdáva sa. „Nechajte nás ju zabiť,“ kričí jeden z mužov. Policajti sa pokúsia zachrániť Farchudu tým, že jej pomôžu vyškriabať sa na jednu z budov, útočníci ju však opäť zhodia a začnú ju udierať drevenenými trámami.

    Vyhral predajca kondómov

    Policajti ani stovky okolostojacich už nič pre záchranu Farchundy nespravia. Ženu dajú pod auto, ktoré ju prejde a vláči desiatky metrov. Telo Farchundy nakoniec spália, ešte predtým si však niekoľko ľudí stihne do mŕtvoly hodiť kameňom.

    Vyšetrovatelia nakoniec Farchundu zbavili viny, pričom konštatovali, že nenašli akékoľvek dôkazy, že by žena Korán pálila. Naopak vyšlo najavo, že pouliční predajcovia, ktorí spoločne s moslimským duchovným Farchundu obvinili, predávali okrem amuletov aj kondómy a viagru.

    - Reklama -