Je to vôbec možné? Francúzsky prezident navrhol drsné opatrenia proti teroristom. Ale asi tušíte, ako sa to skončilo

    0
    Francúzsky prezident Francois Hollande (Autor: SITA)

    Prezidentov nápad vyvolal zdesenie najmä v ľavej časti spektra, ktorá sa voči prisťahovalcom tradične stavia veľmi ústretovo. Zdesení boli i Hollandovi spolustraníci zo socialistickej strany. Obočie však zdvihla aj umiernená pravica, ktorá hovorí, že návrh vyzerá, ako keby ho pre Hollanda napísala Marine Le Penová a jej právnici z Národného frontu.

    Pobúreniu ľavičiarov ešte pomohol Hollandov najbližší spojenec, premiér Manuel Valls. Ten vo víkendovom rozhovore posmešne poznamenal, že “niektorí ľavičiari sa v tých svojich veľkých hodnotách trochu strácajú”.

    Kritici Hollandovi podľa serveru Politico.eu najmä vyčítajú, že vytvára osobitnú triedu “nedotknuteľných” občanov proti iným, ktorí môžu občianstvo stratiť. Vo Francúzsku žijú asi tri milióny ľudí, ktorí majú okrem francúzskeho aj občianstvo inej krajiny.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    Návrh je namierený najmä proti páchateľom teroristických útokov so základňou napríklad v Sýrii. Je však nepravdepodobné, že by dokázal týchto ľudí nejako citeľne zasiahnuť. “Každý chápe, že tu nejde až tak o účinnosť. Je to hlavne symbolické opatrenie. Francúzsky národ má právo potrestať tých, ktorí ho zradia,” hovorí francúzsky premiér Manuel Valls.

    Po ostrej kritike začala vláda podľa webu Politico.eu váhať. Minister spravodlivosti dokonca v rozhovore pripustil možnosť, že návrh úplne stiahnu. Prezident Hollande však zdôraznil, že predložený bude. Podľa analytikov by ustupovaním dal svojim oponentom do ruky príliš silnú zbraň.

    Návrh ešte mohla zastaviť Ústavná rada, ktorá vo Francúzsku povinne posudzuje ústavnosť všetkých zákonov. Tá mu však dala zelenú, naopak ocenila, že sa zásadná zmena odohráva formou zmeny ústavy a nie len prostým zákonom.

    Premiér Valls kritikom cez svoj facebook pripomenul, že rovnaká úprava existuje napríklad aj vo Veľkej Británii alebo v Kanade.

    - Reklama -