Kuba nikdy neprijme podmienky, ktoré poškodzujú suverenitu a dôstojnosť, odkazuje Castro Američanom

    0
    Balkón dekorovaný vlajkami USA a Kuby v Starej Havane. (Autor: SITA)

    Castro zdôraznil, že Kuba “nikdy neprijme podmienky, ktoré poškodzujú suverenitu a dôstojnosť” jeho vlasti. USA by sa nemali domnievať, že kvôli zlepšovaniu vzťahov medzi Havanou a Washingtonom opustí Kuba svoju nezávislosť alebo ekonomické a sociálne systémy, dodal Castro. 

    Vyše roka po tom, ako obe krajiny vyhlásili obnovenie diplomatických vzťahov vrátane opätovného otvorenia svojich ambasád však napätie stále vyvoláva najmä otázka amerického ekonomického embarga a vojenskej základne Guantánamo. Podľa Castra sa normalizácia môže úspešne zavŕšiť len vyriešením týchto sporných bodov. 

    Kubánsky prezident zároveň svojich krajanov varoval, že rok 2016 bude obdobím tvrdých hospodárskych podmienok, a to napriek rozmachu turistického ruchu, ktorý prišiel s politickým odmäkom medzi Kubou a Spojenými štátmi. Uviedol, že HDP vzrastie len o dve percentá, čo je polovica skoršie sľubovaného objemu, dopĺňa agentúra AP. 

    Ekonomiku krajiny závislú od miliardových dotácií vo forme ropných produktov a hotovosti z Venezuely poškodila nízka cena ropy, zakončil Castro. Kubánsky minister hospodárstva a plánovania Marino Murillo v parlamente uviedol, že vláda bude pokračovať v investovaní do cestovného ruchu, biotechnológií a energetického priemyslu. 

    - Reklama -