Chcú sa vyhnúť daniam, zlepšiť si imidž alebo naozaj pomáhajú? Prominentný britský pár daroval milión dolárov na pomoc utečencom zo Sýrie

    0
    Deti utečencov zo Sýrie (Autor: SITA)
    Príležitosť pomôcť a zároveň vylepšiť svoj imidž nezabudol využiť ani známy britský komik Sasha Baron Cohen, ktorého Slováci poznajú ako populárneho Borata, so svojou austrálskou manželkou Islou Fisher. Manželský pár, ktorého mužská polovička je dobre známa z filmových komédií zosmiešňujúcich koho sa len dá, sa rozhodol venovať jeden milión dolárov na pomoc utečencom zo Sýrie. 

    Prispeli deťom

    Polovica štedrej dotácie, ktorá pripadla na humanitárnu organizáciu Save the Children, ale nie je len tak hocijaké nalievanie peňazí do neurčitých projektov na pomoc deťom ohrozených vojnou. Miliónový dar od manželov Cohenovcov je určený na nákup tisícok očkovaní proti osýpkam. Peniaze stačia na zaplatenie vakcín pre vyše štvrť milióna detí zo severnej Sýrie. 
     
    Dôvodom, pre ktorý sa prominentný manželský pár rozhodol zverejniť svoj dar humanitárnej organizácii, však nie je vytĺkanie popularity z pomoci utečenecom. Sasha Baron Cohen súhlasil so zverejnením štedrej dotácie údajne preto, že chcel vzbudiť pozornosť ľudí a upriamiť ju na tragickú situáciu utečencov zo Sýrie. 
     
    „Tým, že umožnili zverejniť štedrú dotáciu pre sýrske deti, pomohli Sasha a Isla poukázať na tragické problémy súčasnosti,“ uviedol v stanovisku k dotácii šéf humanitárnej organizácie Save the Children Justin Forsyth. 
     
    VIDEO Sýria: Vzdelanie pod útokom

    Ďalšia časť pomoci 

    Save the Children je však iba jednou z dvoch organizácií zameraných na pomoc ľuďom v núdzi, ktorá dostala od Cohena ako dar veľkú sumu peňazí. Druhú polovicu z jedného milióna dolárov venoval britský herec organizácii International Rescue Committee (IRC), ktorá pomáha utečencom zo Sýrie. IRC sa zameriava najmä na ženy a deti, ich vzdelávanie, zdravotnú starostlivosť a ubytovanie. 
     
    „Toto sú zúfalé časy pre sýrske rodiny, ktoré čelia bombám, guľkám a mučeniu v Sýrii. Dar manželského páru (Cohenovcov) zachráni mnohotisíc životov a ochráni tie najzraniteľnejšie deti,“ dodal na margo štedrej dotácie Forsyth zo Save the Children. Charitatívny dar od komika ocenila aj druhá z organizácií, ktorá prijala pol milióna dolárov. 

    Kritika na nesprávnom mieste

    Charitatívne gestá podobné tomu, aké urobil Sasha Baron Cohen a jeho manželka, sa dostávajú do pozornosti aj vďaka tomu, že sú obľúbeným terčom špekulácií, či sa boháči pomocou charity nesnažia aspoň čiastočne vyhnúť plateniu vysokých daní, ktoré z charity odvádzať nemusia. Na tento fakt už roky upozorňujú viaceré medzinárodné organizácie vrátane Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). 
     
    Podľa dvoch humanitárnych organizácií, ktoré si miliónový dar od Cohenovcov rozdelili na polovicu, však v tomto prípade ide len o úprimnú snahu pomôcť. „Je to prejav obrovskej ľudskosti. Je to príklad pre všetkých, ktorí hľadajú praktické cesty, ako urobiť niečo viac počas sviatkov a Nového roka,“ uviedol v poďakovaní manželom Cohenovcom prezident IRC David Miliband. 
     
    - Reklama -