Iracký hudobník sa teroristov nebojí. V rozbombardovanom Bagdade sa niesli tóny violončela

    0
    iracký hudobník Karim Wasfi. (Autor: repro foto CNN)

    V poslednom čase nie je až takou raritou, keď sa voči teroristickému útlaku vzoprú umelci, či už svojimi názormi, alebo svojou tvorbou. Video, v ktorom hudobník Ayham al-Ahmed hrá na piane medzi rozvalinami mestskej časti Damasku v blízkosti Yarmoukského utečeneckého záchytného tábora obletel celý svet. K podobnému odkazu, vzdoru voči nadvláde teroru Islamského štátu sa pridal aj dirigent Karim Wasfi.

    Iracký hudobník použil svoj talent na boj proti terorizmu.

    Dirigenta Irackého národného symfonického orchestra Karima Wasfiho mohli obyvatelia Bagdadu zazrieť hrávať na čele medzi rozvalinami mesta. Hudobník sa rozhodol k tomuto netradičnému predstaveniu prvýkrát v apríli tohto roku, tesne po jednom z bombardovaní. Ľudia, ktorí okolo neho prechádzali, boli spočiatku prekvapení, no postupne dirigenta obkolesil hlúčik záujemcov o pouličný koncert. Skladba, ktorú hral, niesla názov Bagdadská smútočná melanchólia a hudobník ju aj sám zložil.

    Wasfiho prvé vystúpenie nahral na telefón a dal zdieľať na web jeho blízky priateľ  Ammar al-Shahbander. Týždeň od tohto prvého „koncertu“ al-Shahbander prišiel pri ďalšom bombovom útoku o život. Niekto by si mohol povedať, že po tejto skúsenosti hudobník na pouličné vystupovanie zanevrie, opak bol pravdou. Deň po incidente sa dirigent v uliciach objavil opäť. V bielom obleku zahral priateľovi jeho poslednú skladbu. Na tomto geste hudobník postavil kampaň Hudbou za mier, ktorá mala poukázať na zverstvá a nezmyselnosť teroristických útokov. Informoval zahraničný portál televízie CNN.

    - Reklama -