Sýrska opozícia stále nemá jasno, kto ju bude zastupovať na rokovaniach. Vláda je pripravená, tvrdí Lavrov

    0
    Sergej Lavrov, minister zahraničných vecí Ruskej federácie (Autor: ReproFoto: youtube)

    Rokovania zástupcov sýrskej vlády s predstaviteľmi opozície sa majú konať v Ženeve. Splnomocnenec OSN pre urovnanie konfliktu v Sýrii Staffan de Mistura chce zvolať rokovania na 25. januára. 

    Sýrsky minister zahraničných vecí Walíd Mualim ešte 24. decembra oznámil, že Damask je pripravený zúčastniť sa na mierových rokovaniach v Ženeve a dúfa v úspešný dialóg, ktorý pomôže jeho krajine vytvoriť vládu národnej jednoty. Mualim uviedol, že Sýria je “pripravená zúčastniť sa na sýrsko-sýrskom dialógu v Ženeve bez zahraničného zasahovania… Naša delegácia bude pripravená, hneď ako dostaneme zoznam členov opozičnej delegácie,” dodal šéf sýrskej diplomacie. 

    V súlade s rezolúciou, ktorú BR OSN prijala 18. decembra, musí byť do šiestich mesiacov od začatia mierových rokovaní o Sýrii vytvorená prechodná vláda a musia sa začať práce na novej ústave, na základe ktorej sa do 18 mesiacov musia v Sýrii konať slobodné a spravodlivé voľby. Tento dokument tiež predpokladá, že prímerie v Sýrii začne platiť ihneď po tom, ako sýrska vláda a opozícia prikročia k realizácii dohodnutých politických zmien. 

    - Reklama -