Niektorí povstalci sa pravdepodobne dostanú z obkľúčenia. V Sýrii sa angažoval Červený kríž

    0
    Z ľavej strany: Peter Maurer, predseda Medzinárodného výboru Červeného kríža (ICRC) a Pan Ki-mun, Generálny tajomník OSN (Autor: SITA)

    Dohoda má poskytnúť istotu bezpečného prechodu niekoľkým desiatkam bojovníkov, ktorí boli mesiace obkľúčení v meste Zabadani, neďaleko libanonskej hranice. Tí sa tak budú môcť stiahnuť do Bejrútu a z tamojšieho letiska odletieť do Turecka pod ochranou Medzinárodného výboru Červeného kríža. 

    Zároveň zhruba 300 rodín, nachádzajúcich sa v dvoch obliehaných šiitských mestách v severnej provincii Idlib, odvezie pozemný konvoj k tureckej hranici, skade následne odletia do Bejrútu. OSN a viaceré zahraničné vlády sa snažia vyrokovať lokálne prímeria a dohody o bezpečnom prechode ako súčasť širšej snahy ukončiť sýrsku občiansku vojnu, ktorá si počas piatich rokov vyžiadala viac než 250.000 životov. 

    Irán a Turecko, stojace na opačných stranách v sýrskom konflikte, pomohli nastoliť prímerie v Zabadani a dvoch dedinách v Idlibe počas prvej septembrovej etapy dohody. 

    V okolí Zabadani dovtedy prebiehala ofenzívna operácia libanonského militantného hnutia Hizbaláh a sýrskej armády proti povstaleckým skupinám. Ide o oblasť dôležitú pre prezidenta Bašára Asada kvôli blízkosti k sýrskemu hlavnému mestu Damask a libanonskej hranici. Povstalci v reakcii na ofenzívu zaútočili na dve šiitské dediny, pričom útoky sa zosilnili po tom, čo väčšina provincie Idlib padla do rúk rebelom.

    - Reklama -