Úrady ignorovali obavy školy zo študenta, ktorý neskôr útočil v Paríži

    0
    Belgickí vojaci. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Hadfiho (20) menovali ako jedného zo samovražedných útočníkov, ktorí 13. novembra odpálili bombu pred štadiónom Stade de France v Paríži. Mladík navštevoval inštitút Anneessens-Funck až do februára tohto roka, keď odcestoval do Sýrie.

    Dva belgické denníky vychádzajúce v holandčine, De Morgen a Het Laatste Nieuws, citovali dokumenty, ktoré dokazovali, že zamestnanci školy boli vážne znepokojení extrémistickými názormi Hadfiho – vyjadroval ich priamo v triede.
    Denníky v článkoch nespomínali, o aké dokumenty presne ide. Tieto materiály však podľa denníkov dokazujú, že riaditeľ školy Anneessens-Funck informoval v apríli bruselský školský úrad, že francúzsky občan Hadfi odcestoval do Sýrie.

    Belgická polícia v súčasnosti vyšetruje, prečo sa informácie nedostali k polícii, dodali oba denníky. Pred parížskymi útokmi z 13. novembra existovalo iba málo jasných dôkazov od tajných služieb a niekedy zlyhávala výmena informácií. Belgicko bolo navyše na medzinárodnej scéne kritizované, že nedostatočné financovanie a vnútorné politické boje v krajine spôsobili, že belgické bezpečnostné služby sa stali najslabším článkom v protiteroristických snahách Európy.
    Nie je známe, kedy sa vlastne predstavitelia belgických bezpečnostných služieb dozvedeli, že Hadfi odcestoval do Sýrie.

    Hadfi však po svojom návrate do Európy unikol tajným službám. Byt, ktorý mal nahlásený ako svoje bydlisko, síce odpočúvali, ale mladík sa v ňom neukázal. Agenti ho preto nemohli sledovať.

    - Reklama -