So zatváraním prevádzok po desiatej večer to vôbec nie je beznádejné, tvrdí mestský poslanec. Pozrite sa, kto má maslo na hlave

    0
    Podnikom v centre Bratislavy zrejme odzvonilo. (Autor: SITA)

    Najvyšší súd definitívne potvrdil zrušenie tých častí jej nariadenia, ktoré umožňovali prevádzku gastropodnikov v bratislavskom Starom Meste aj po 22. hod. Dva dni pred Vianocami o tom informovala staromestská samospráva. V praxi to teda vyznieva tak, že všetky reštaurácie, bary či krčmy v centre budú musieť zatvárať už dve hodiny pred polnocou. Dostál, ktorý je na predvolebnej kandidátke strany SaS, sa na celú situáciu pozrel trochu bližšie.

    Možno logické, no nie úplne jasné

    Upozorňuje, že miestny úrad bratislavskej mestskej časti informoval o rozsudku Najvyššieho súdu SR prostredníctvom nikým nepodpísanej správy. Faktom je, že paragrafy VZN, ktoré umožňovali individuálne posudzovanie osobitného prevádzkovho času pre gastropodniky a terasy, nie sú v súlade so zákonom.

    Ďalším faktom je, že druhým účastníkom konania je prokuratúra, a ak bol rozsudok doručený jej, tak bude právoplatný. Staré mesto oznámilo, že rozhodnutie, proti ktorému nie je možné odvolanie, musí rešpektovať a musí čakať na právoplatnosť rozsudku.

    Ak súd rozhodne, že medzi niektorými ustanoveniami VZN a zákonom je nesúlad, strácajú tieto ustanovenia účinnosť dňom nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia súdu. Ak mestská časť neuvedie VZN do súladu so zákonom, stratia tieto ustanovenia po šiestich mesiacoch aj platnosť, vysvetľuje Dostál. Ak má však úrad podľa nejakého ustanovenia právneho predpisu postupovať, musí byť nielen platné, ale aj účinné.  Aký je však podľa neho výklad faktov?

    Na prvý pohľad to vyzerá tak, že VZN stanovuje prevádzkový čas len do desiatej hodiny večer. „Teraz z VZN vypadli ustanovenia, ktoré umožňovali samospráve prevádzkový čas na žiadosť podnikateľov individuálne predĺžiť. Čiže aj doterajšie predĺženia odsúhlasené samosprávou na základe ustanovení VZN, ktoré súd označil za protizákonné, by mali skončiť a všetky prevádzky by mali mať záverečnú o 22. hod.,“ vysvetľuje s tým, že hoci to môže znieť logicky, nie je to také jasné.

    „Jednoznačným a nespochybniteľným dôsledkom straty účinnosti spomínaných ustanovení VZN je, že ak by niekto teraz požiadal samosprávu o predĺženie prevádzkových hodín, samospráva by mu to nemohla odsúhlasiť, lebo by taký postup nemal oporu v účinných ustanoveniach VZN,“ vysvetlil. Ale to neznamená, že označením ustanovení VZN za nezákonné aj stratou ich účinnosti, zanikajú aj oprávnenia podnikateľov prevádzkovať podniky s dlhším prevádzkovým časom. Tú im totiž odsúhlasili s vtedy platným a účinným znením VZN. Ak totiž niečo súd označí za nezákonné, neznamená to ešte, že takto stratí platnosť aj to, čo bolo vydané na jeho základe.

    Celý blog Ondreja Dostála si môžete prečítať TU.

    „Právne vzťahy, ktoré vznikli v čase platnosti a účinnosti zmeneného alebo zrušeného právneho predpisu, sa naďalej spravujú týmto právnym predpisom, ak novší právny predpis neustanovuje inak,“ uvádza Najvyšší súd SR. Dostál však upozorňuje, že podľa ústavného poriadku platí zásada, podľa ktorej niekto, kto konal na základe dôvery v platný a účinný právny predpis, v nej nemôže byť sklamaný spätným pôsobením predpisu alebo ustanovenia.

    „V našom prípade to znamená, že ak podnikatelia v súlade s platným a účinným znením VZN získali oprávnenie prevádzkovať svoje prevádzky aj po 22. hod, nemôžu o toto svoje právo a právom chránený záujem prísť iba samotným zrušením príslušných ustanovení VZN,“ uvádza na správnu mieru.

    Ako by teda mohli byť predĺžené prevádzkové hodnoty zrušené? Do úvahy vraj prichádzajú dve možnosti. Prvou je tá, že príslušné zastupiteľstvo príjme nové VZN o pravidlách času predaja a prevádzky, ale zároveň ustanoví aj to, že doterajšie rozhodnutia strácajú platnosť.

    Ďalšou možnosťou je, že prokuratúra podá protesty proti rozhodnutiam o predĺženom prevádzkovom čase a Staré Mesto im vyhovie. „Keďže rozhodnutím najvyššieho súdu prišiel starosta o právomoc predlžovať prevádzkové hodiny, z logiky veci vyplýva, že prišiel aj o právomoc takéto rozhodnutia rušiť. Prokurátor sa následne obráti na súd so správnou žalobou a súd tieto rozhodnutia zruší,“ vysvetlil Dostál s tým, že každý iný postup by bol právne sporný a napadnuteľný.

    Dostali by pokuty všetci?

    Dostál sa pozrel bližšie aj na pokuty. Keby ich totiž podnikatelia od mestskej časti naozaj dostávali za to, že majú otvorené aj po príslušnom čase, podľa neho by ju nemuseli zaplatiť a súdili by sa s ňou. Je presvedčený, že by aj vyhrali. „Najvyšší súd predsa nerozhodol, že samospráva musí pokutovať podnikateľov, ak budú mať otvorené po desiatej. Ak by som sa aj v celej vyššie uvedenej argumentácii mýlil, rozhodnutia o predlženom čase by už neplatili a mestská časť by mala právo pokutovať všetkých, ktorí budú mať otvorené po desiatej, mala by aj tú drzosť, aby to urobila?“ zamýšľa sa.

    Kto má teda pomyselné maslo na hlave? Podľa Dostála je kompletne na hlave príslušnej samosprávy, lebo schválila VZN, ktorého časti sa ukázali ako protizákonné. „Samospráva odmietla vyhovieť protestu prokuratúry, ktorá ju na to upozornila. Samospráva nevyriešila hroziace problémy predtým, ako súdy definitívne rozhodli. A teraz by za problém, ktorý spôsobila samospráva, mali byť postihnutí podnikatelia, ktorí oprávnenie mať svoje prevádzky otvorené aj po 22. získali v súlade s vtedy platným právnym stavom a v dobrej viere?“ kritizuje, rovnako aj to, že staromestský úrad nezverejnil rozsudok Najvyššieho súdu SR, ale len správu o ňom. No zabudol uviesť, kedy súd takto vlastne rozhodol.

    „Starosta Radoslav Števčík síce v novembri prišiel s návrhom VZN, ale informácia, že Najvyšší súd SR už rozhodol, v dôvodovej správe chýbala. Podnikatelia sa proti návrhu vzbúrili, starosta ho stiahol a dva dni pred Štedrým dňom sme sa všetci dozvedeli, že najvyšší súd už rozhodol. Informácie, že zrejme rozhodol už pred dvoma mesiacmi, sme boli pre istotu ušetrení,“ tvrdí s tým, že maslo sa tak presúva na starostovu hlavu.

    Dostál si myslí, že celá táto situácia napokon nie je taká beznádejná, ako sa javí a ako sa Staré Mesto, respektíve informácie z úradu snažia nahovoriť.

    - Reklama -