Európska únia nemôže efektívne fungovať, aj keby veľmi chcela. Nedostala na to príležitosť, myslí si komentátor

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)
    „Európska únia nemôže efektívne fungovať, aj keby veľmi chcela. Nedostala na to príležitosť,“ píše vo svojom komentári Krčmárik. Podľa neho je vidieť problémy európskych inštitúcií už pri pohľade na budovy, v ktorých sídlia. Krčmárik tvrdí, že aj z rozhovorov s odborníkmi je poznať, že európskej mašinérii sa nikto tak celkom nevyzná.  

    Nedá sa 

    Tento rok bol v bruselskej centrále Európskej únie mimoriadne rušný. Plný samitov, rokovaní a stretnutí lídrov členských krajín, a podľa Krčmárika „mnoho inteligentných ľudí ponúklo svoje riešenia, no akosi sa to nedá“. Europoslanci údajne vedia ako riešiť utečeneckú krízu, ale nikto ich nepočúva, lebo ich je priveľa a ich názory na riešenie problémov sú až príliš odlišné. 

    Ťažkopádne inštitúcie 

    Krčmárik vo svojom komentári pripomína, že rozhodnutia Európskej rady, respektíve stretnutia lídrov členských krajín a ich rozhodnutia si nikto nepamätá. „Už aj kvóty muselo schváliť stretnutie ministrov vnútra, čo je ďalšie fórum na nekonečné diskusie,“ dodáva. Ani Európska komisia nedokázala podľa Krčmárika nájsť riešenie utečeneckej krízy. „Problém Grécka len posunula, nevydala jednotné stanovisko k ruskej agresii na Ukrajine,“ píše. 
     
    Chyby by mali členské štáty podľa Krčmárika hľadať aj sami na sebe. „Európska únia je zložená z mnohých súčiastok a práve preto nie je vždy efektívna. Jednou z tých súčiastok je aj Slovensko,“ dodáva na záver Matúš Krčmárik. 
     
    Celý komentár si môžete prečítať TU.
     
    - Reklama -