Kolumbijský prezident schválil používanie marihuany na liečebné účely

    0
    Mladý muž si balí jointa. (Autor: SITA)

    V prípade marihuany bolo podľa prezidenta už dávno potrebné prijať nový regulačný rámec, keďže Kolumbijčania ju roky užívajú v právnom vákuu. Kolumbia nasleduje príklad krajín, ako sú Mexiko alebo Čile, ktoré už dávnejšie experimentovali s legalizáciou alebo dekriminalizáciou tejto drogy.

    Zástancovia nového prístupu tvrdia, že z jednoznačnejšej regulácie užívania marihuany môže mať prospech až 400 000 Kolumbijčanov trpiacich epilepsiou a inými ochoreniami. V uplynulých dvoch desaťročiach bolo v Kolumbii tolerované, ak mali ľudia pri sebe malé množstvo akéhokoľvek narkotika na osobnú potrebu, čo súvisí s rozhodnutiami tamojšieho ústavného súdu zaručujúcimi “slobodný rozvoj osobnosti”.

    Kolumbijský parlament a vláda doteraz váhali s uvoľnením protidrogovej politiky, čo by sa mohlo vysvetľovať ako prejav slabosti. Tento rok však Bogota rozhodla o zastavení dlhoročnej kampane proti pestovateľom koky v podobe postrekovania ilegálnych polí herbicídmi. Kolumbia je najväčším dodávateľom kokaínu na americký trh.

    - Reklama -