Vystúpenie Británie z EÚ by mohlo viesť k rozpadu Spojeného kráľovstva

    0
    Zástava Veľkej Británie nad budovou parlamentu v Londýne (Autor: SITA)

    Niekdajší líder Konzervatívnej strany terajšieho premiéra Davida Camerona, považovaný za euroskeptika, podľa vlastných slov v plánovanom referende zotrvanie Británie v Únii podporí – napriek tomu, že sám má pochybnosti o EÚ, informuje agentúra Reuters.

    “Budeme sa musieť pýtať – aj keď sa nám toľko jej aspektov nepáči, či ju (Úniu) chceme skutočne oslabiť a súčasne zvýšiť vyhliadky odchodu Škótska zo Spojeného kráľovstva, ak Spojené kráľovstvo opustí EÚ,” napísal Hague v príspevku pre denník Daily Telegraph.
    Hague sa vyjadril po tom, ako sa Cameron na minulotýždňovom samite EÚ snažil zvýšiť podporu európskych lídrov pre svoje požiadavky na reformu vzťahu Británie s Úniou.

    Kritici v jeho strane, ktorá je v otázke EÚ hlboko rozdelená už desaťročia, tvrdia, že Cameronove rokovania sotva dosiahnu niečo podstatné. Exminister obrany Liam Fox v nedeľu vyhlásil, že je čas “ukončiť predstieranie”, že EÚ sa zmení, aby vyhovela Británii.
    Hague uviedol, že EÚ napriek mnohým nedostatkom zabezpečila stabilitu krehkým demokraciám v strednej Európe a jej rozpad by nebol v záujme Británie v čase vysokej nestability na Blízkom východe a vo svetových hospodárstvach.

    Škótski nacionalisti, ktorí dôrazne podporujú zotrvanie v EÚ, by podľa exministra hlasovanie za odchod Británie z Únie využili ako dôvod na ďalšie referendum o nezávislosti. Tú Škóti v septembri minulého roka 55-percentnou väčšinou hlasov odmietli.

    “Napokon, zničiť Spojené kráľovstvo a vážne oslabiť Európsku úniu by nebolo veľmi rozumné,” dodal Hague. “Takže aj keď som dlhoročný kritik mnohého v tejto problematickej organizácii, nie je pravdepodobné, že v roku 2016 budem hlasovať za vystúpenie z nej.”

    - Reklama -