Na Haiti sa prehĺbila politická kríza – odložili druhé kolo prezidentských volieb

    0
    Volič prichádza do volebnej miestnosti (Autor: SITA)

    Pôvodne sa malo v nedeľu hlasovať o nástupcovi úradujúceho prezidenta Michela Martellyho. Voliči si mohli vybrať medzi Jovenelom Moisom z vládnucej strany PHTK a Judom Célestinom zo strany Lapeh. V prvom kole konanom 25. októbra získal podnikateľ Moise 32 percent a bývalý štátny úradník Célestin 25 percent hlasov. Opozícia však výsledky prvého kola opakovane spochybnila a hrozila bojkotom druhého kola. Po vyhlásení oficiálnych výsledkov došlo minulý týždeň opäť k nepokojom, ktoré si vyžiadali najmenej jednu obeť.

    Pochybnosti o zákonnosti volieb chcela vláda rozptýliť vytvorením expertnej komisie, tá sa však doteraz nezišla. Ako sprostredkovateľ v spore sa ponúkla katolícka cirkev.

    Haiti sa považuje za najchudobnejšiu krajinu Latinskej Ameriky. Prezidentské voľby mali umožniť návrat k politickej stabilite v krajine, ktorá od konca diktatúry Jeana-Clauda Duvaliera v roku 1986 prekonala množstvo kríz a prevratov. Haiti sa tiež naďalej spamätáva z následkov ničivého zemetrasenia z januára 2010, pri ktorom zahynulo viac ako 250 000 ľudí.

    - Reklama -