Rezorty sa pľasli po vreckách. Ktorí zamestnanci si počas roka prišli na najvyššie odmeny?

    0
    Zľava: Miroslav Lajčák, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Robert Fico, predseda vlády SR (Autor: SITA)

    Niektorí úradníci, ktorí pracujú pod hlavičkou ministerstiev, sa môžu tešiť. Vláda Roberta Fica im dopriala príplatky, ktorých výška však závisela od konkrétneho ministerstva. A tak, kým napríklad zamestnanci rezortu zahraničných vecí si počas roka mohli mädliť ruky, poniektorí pracovníci iných rezortov vraj vyšli naprázdno.

    Keď treba, na peniaze aj siahnu

    K tomu, aby ministerstvá zverejnili koncoročné odmeny, ich vyzval denník Nový Čas. Viaceré rezorty však o vianočných či koncoročných odmenách nechceli ani počuť. Niektoré priznali celkové odmeny, iné sa vyhovárali, že nič také svojim zamestnancom nedali a hovorili len o mimoriadnych či individuálnych prípadoch. Napríklad ministerstvo pôdohospodárstva uviedlo, že svojich zamestnancov odmeňuje len jednotlivo podľa stanovených cieľov. Konkrétne čísla neuviedli ani rezorty financií či hospodárstva.

    Naopak, ministerstvo práce pod vedením Jána Richtera vyšlo s farbou von. „Boli priznané odmeny v celkovej výške približne 293-tisíc eur. Z toho približne dve tretiny v rámci koncoročných odmien,“ uviedli. Podľa výpočtov Nového Času teda na jedného zamestnanca pripadlo dokopy 732 eur.

    Veľmi štedrý bol aj rezort zahraničných vecí pod vedením ministra Miroslava Lajčáka. V priemere dal jednému zamestnancovi za rok 864 eur. To, že nie je všetko zlato, čo sa blyští, však následne potvrdili z ministerstva. „V prípade nekvalitného plnenia úloh však zamestnancom na financie aj siahame,“ pohrozili.

    Treba brať do úvahy situáciu v krajine

    O štedrosti možno hovoriť aj v prípade ministerstva školstva, kde boli ľudia pod vedením Juraja Draxlera odmenení 785 eurami, či v prípade rezortu spravodlivosti, ktorý pod taktovkou Tomáša Borca nadelil zamestnancom po 600 eur, presnejšie dvakrát počas roka po 300 eur. Samotný premiér Robert Fico nadelil svojim podriadeným takmer 600 eur navyše.

    Politológ Grigorij Mesežnikov však dvíha varovný prst. „Treba brať do úvahy celkovú situáciu v krajine. Bolo by štandardné, keby orgány štátnej správy informovali, aké boli odmeny, lebo ľudia sú na to citliví,“ uviedol.
     

    - Reklama -