Francúzi pre podozrenie z terorizmu nebudú odoberať občianstvo, oznámila ministerka spravodlivosti

    0
    Policajná kontrola vo Francúzsku. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Taubirová spresnila, že vládny zámer stiahli z návrhu novelizácie ústavy, ktorú predstavia dnes. “Predstavovalo to základný problém z hľadiska národnostných práv určených miestom narodenia, na čom mne osobne veľmi záleží,” uviedla ministerka v rozhovore pre alžírsky rozhlas. 

    Medzi ďalšími opatreniami zahrnutými v návrhu legislatívnej úpravy je i zákaz vstupu na územie Francúzska pre osoby s dvojakým občianstvom, ktoré predstavujú teroristickú hrozbu. Má sa tým predísť tomu, aby sa francúzski občania bojujúci v radoch islamských extrémistov vrátili do vlasti. Schválenie ústavnej zmeny si však vyžaduje trojpätinovú väčšinu hlasujúcich zákonodarcov v oboch komorách parlamentu alebo úspešné referendum, pripomína Reuters. 

    Momentálne je možné zbaviť francúzskeho občianstva iba naturalizovaných občanov Francúzska. Rozšíriť túto možnosť na všetky osoby s dvojakým občianstvom názorovo rozdelilo politikov z ľavicového i pravicového spektra francúzskej politickej scény. Keďže francúzske občianstvo možno udeliť ľuďom narodeným na francúzskej pôde, v krajine žije množstvo ľudí s dvojakým občianstvom, ktoré majú i občianstvo bývalých francúzskych kolónií, najmä z oblasti severnej Afriky. 

    - Reklama -