Polícia robí razie v bytoch zamestnancov Chodorkovského nadácie

    0
    Ruský prezident Vladimir Putin a podpredseda ruskej vlády Dmitrij Rogozin (vpravo) (Autor: SITA)

    Nadácia v dnešnom vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach uviedla, že domové prehliadky súvisia s trestným konaním začatým 20. júna 2003. Podľa neho boli bývalí topmanažéri ropnej spoločnosti JUKOS Chodorkovskij a Platon Lebedev obvinení z krádeže 20 percent akcií spoločnosti Apatit, čím štátu spôsobili škodu 280 miliónov dolárov.

    Polícia dnes robí bytovú prehliadku aj u Chodorkovského hovorkyne Kulle Pispanenovej, informovala agentúra Interfax.
    Podľa advokáta Sergeja Badamšina, ktorý zastupuje záujmy zamestnancov nadácie Otvorené Rusko, sa dnešná policajná akcia vo vzťahu k nadácii koná aj mimo Moskvy.

    Samotného Chodorkovského pred vyše týždňom v Rusku v neprítomnosti obvinili zo zorganizovania vraždy primátora mesta Neftejugansk Vladimira Petuchova, ďalšej vraždy aj z pokusu o vraždu ďalších štyroch ľudí.
    Chodorkovského zatkli 25. októbra 2003 na základe obvinenia zo sprenevery a daňových únikov. V roku 2005 ho súd uznal za vinného a odsúdil na deväť rokov väzenia. Po odvolaní mu trest o rok skrátili.

    Od marca 2009 do decembra 2010 sa konal ďalší súdny proces, v ktorom s Chodorkovským ako spoluobžalovaným vystupoval aj niekdajší manažér JUKOS-u Platon Lebedev. Obvinení boli zo sprenevery a prania špinavých peňazí. V tomto procese Chodorkovského odsúdili na 14 rokov väzenia, pričom do výkonu trestu sa mu započítali aj roky strávené vo väzení po prvom procese.

    Svoje súdne procesy i tresty označuje Chodorkovskij za politicky motivované. Podľa rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) však proces vedený proti nemu nebol politický, i keď – ako uznal ESĽP – porušoval jeho práva na spravodlivý proces a práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života.
    Chodorkovského mali prepustiť z väzenia 25. októbra 2014, ale na základe milosti, ktorú mu udelil ruský prezident Vladimir Putin, sa na slobodu dostal už 20. decembra 2013. Odvtedy žije v zahraničí.

    - Reklama -