Čierna skrinka zo zostreleného ruského lietadla nepomohla. Údaje sa podľa Rusov budú dať prečítať len z jedného mikročipu. Možno

    0
    Turecko zostrelilo ruské lietadlo Su-24 (Autor: SITA)

    “V dôsledku vnútorného poškodenia je načítanie dát z pamäťových blokov (čiernej skrinky) nateraz nemožné. Komisia skúma možnosť využiť pomoc ruských špecializovaných vedeckých pracovísk, ktoré majú prostriedky na načítanie dát priamo z mikročipu,” uviedol podľa agentúry RIA Novosti predstaviteľ ruských vzdušných síl Sergej Bajnetov. “Bohužiaľ, bude to trvať pomerne dlho,” dodal Bajnetov. 

    Podľa ruského ministerstva obrany je 13 zo 16 mikroobvodov úplne zničených a ďalšie tri sú poškodené. Z jediného mikročipu zostreleného Su-24 sa možno budú dať prečítať údaje. Pri incidente zahynul jeden z dvoch členov posádky zostreleného lietadla. Turecko tvrdí, že ruské lietadlo narušilo jeho vzdušný priestor; Rusko to ale odmieta. 

    Ruskí vyšetrovatelia tvrdia, že jeho chvostová časť, kde sa čierna skrinka nachádzala, bola vystavená nárazu od rakety vypálenej tureckou stíhačkou. Podľa Moskvy ruský bombardér nepredstavoval pre Turecko a jeho občanov nijakú hrozbu, keďže sa v čase zostrelenia nachádzal vo vzdialenosti 5,5 kilometra od tureckých hraníc. 

    Rusko sa obrátilo na 14 krajín s pozvaním, aby vyslali svojich expertov na analýzu čiernej skrinky lietadla, ktorú z oblasti pádu stroja dopravili členovia ruskej a sýrskej záchrannej misie. Táto oblasť leží na severe Sýrie a kontrolujú ju povstalci bojujúci proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Na ruskú ponuku však reagovali len Británia a Čína.

    - Reklama -