Toto sa za celú históriu NATO ešte nestalo. Poľská vojenská polícia obsadila kanceláriu špiónov aliancie, ktorú zdieľa aj Slovensko. Západné média sa preto do Poľska poriadne pustili

    0
    Zástava Poľska (Autor: APL)

    Poľskú centrálu NATO využívajú tiež ako sídlo aliančnej kontrarozviedky. Šéfa kancelárie, plukovníka Krzysztofa Duszu, podľa webu britského denníka The Guardian do budovy vôbec nevpustili, a to na príkaz samotného ministra obrany Antonia Macierewicza, ktorý celý zásah údajne inicioval. Práve jeho úradník budovu pri sprievode vojenských policajtov prevzal. Podľa samotného ministra Dusza predtým neposlúchol príkaz opustiť svoju funkciu.

    Ministrov predchodca zo strany Občianska platforma Tomasz Siemoniak je zdesený: “Toto sa za históriu NATO ešte nestalo, aby členská krajina napadla zastúpenie NATO.” Orgány NATO údajne dopredu neinformovali, rovnako ani Slovensko, ktoré varšavské sídlo kontrašpionáže NATO s Poliakmi zdieľa.

    Centrum Severoatlantickej aliancie pre kontrašpionážnu činnosť zriadili v októbri v Spojených štátoch. Do jeho činnosti sa malo zapojiť až desať krajín, zatiaľ v rámci neho fungovali iba Slovensko a Poľsko. Cieľom je vymieňanie informácií o taktických postupoch.

    Centrum nie je formálne priamo podriadené NATO a funguje na medzivládnej úrovni. NATO ho však plánuje využívať. Zatiaľ využíva kancelárie vo Varšave a v budúcom roku sa má presunúť do novovybudovaného sídla v Krakove.

    Kritici súčasnej vlády teraz majú proti nemu ďalší argument. Michal Kobosko, šéf think tanku Poľská kancelária Atlantickej rady, povedal západným novinárom, že nová vláda má vo zvyku všetky zásadné kroky vykonávať v noci. Na to sú vraj Poliaci obzvlášť citliví, lebo v tom čase dňa komunisti v roku 1981 vyhlásili výnimočný stav.

    The Guardian zdôrazňuje, že minister obrany Macierewicz je najkontroverznejšou postavou poľskej vlády. Obviňuje ho z propagácie “konšpiračných teórií” o svetovej nadvláde Židov a tiež z ohovárania prvého porevolučného prezidenta Poľska Lecha Walesu pre jeho styky s komunistickou tajnou službou.

    Financial Times v reakcii na udalosť zverejnili článok o “uzurpovaní moci stranou Jaroslawa Kaczynského”, postavený na svedectve veterána protikomunistickej solidarity, ktorý teraz vedie protesty proti novej vláde. “Už dlhé roky nebol národ tak rozdelený ako teraz,” zdôraznil.

    Celý článok v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -