Za jednu cigaretu vás na osem dní vystavia v klietke. Trinásťročnému sľúbili 72 panien a poslali ho na smrť. A toto financujú naši priatelia. Svedectvo muža, ktorý naozaj videl Islamský štát

    0
    Ilustračná fotografia - ISIS (Autor: ReproFoto: youtube)

    Kurdi sú totiž v boji proti Islamskému štátu (IS) najúspešnejší a podarilo sa im aj cez veľké straty dobyť späť niekoľko svojich miest, kam sa potom vrátili aj ich pôvodní obyvatelia. Markéta je s kurdskými bojovníkmi stále v kontakte a vo februári sa ich chystá znovu navštíviť. Podľa jej slov sa kurdskí velitelia teraz pripravujú na bojovú operáciu, pomocou ktorej by chceli dobyť na jar aj hlavné mesto islamského štátu Rakka.

    Ak ťa zabije žena, skončíš v pekle

    Pri svojej druhej sýrskej misii sa mieni odvážna publicistka zamerať na životné príbehy žien, kurdských bojovníčok, z ktorých majú islamskí teroristi najväčší strach.

    “Fanatickí imámovia presviedčajú islamistov, že keď padnú v boji, čaká ich v raji 72 krásnych panien. Lenže, ak ich zastrelí žena, je to inak, majú sa za to dostať priamo do pekla. Aj preto sa kurdským bojovníčkam podarilo zahnať útočníkov len pokrikom,” vysvetľovala Markéta.

    Ani samotní Kurdi, ktorí v terajšom rozpade Sýrie vidia šancu na vytvorenie svojho vlastného štátu, nie sú jednotní. Medzi sýrskymi Kurdami a irackými Kurdami – pešmergami panujú napäté vzťahy. Zjednotil ich boj proti IS, a tak západné dodávky zbraní pešmergom nakoniec končia aj u sýrskych Kurdov.

    “Irackí Kurdi sú, na rozdiel od sýrskych, bohatší. Majú oveľa vyššie mzdy, jazdia na slušných autách a na každom rohu je tam obchodné centrum. Nemajú preto problém zaobstarať si kvalitné zbrane… Ich zásielky na pomoc proti ISIS skončili u sýrskych Kurdov, čo je, samozrejme, len dobre,” informovala humanitárna pracovníčka a ešte doplnila: “Sýrskych Kurdov od začiatku cvičili inštruktori z organizácie Kurdskej strany pracujúcich (PKK). Keďže sú to marxisti, nechce mať s nimi nikto zo západoeurópskych štátov alebo z USA nič spoločné. Teraz sa ale situácia zmenila a Kurdov školia aj nórski vojenskí špecialisti. Navyše reprezentácia štátu Rojava začala vyjednávať o pomoci s ďalšími krajinami, dokonca aj s Rusmi a Američanmi. Kým trvá vojna, majú Kurdi prímerie tiež s Asadovým režimom, ktorý ich dosť utláčal. Mali zakázané hovoriť svojím jazykom, mať svoje školy či organizovať rôzne národné spolky.”

    Kurdský snajper: Poslednú guľku mám schovanú pre seba

    Z tridsaťtriročného kurdského vzdelanca – biológa – sa stal v boji proti IS obávaný snajper. V rozhovore s Markétou sa priznal, že ho vojna úplne zmenila. Na bojisku síce získal bystrejšie zmysly, ale často nemôže v noci vôbec spať. Neustály stres sa na ňom podpísal. Musel už raz dokonca zabiť aj trinásťročného chlapca, lebo teroristi v boji často používajú deti. Najprv dostal od svojich veliteľov starý kalašnikov a granáty, ktoré si možno pamätali druhú svetovú vojnu, preto sa radšej vyzbrojil modernými zbraňami od zabitých islamistov. Bojovať s nimi je však podľa neho veľmi ťažké. Veľa z nich berie drogy, najmä tabletky na báze amfetamínu, a tak často necítia pri zranení bolesť. Na krku mávajú kľúč, aby sa dostali do raja a lyžicu na to, keď budú hodovať v nebi s Mohamedom.

    “Bojovníci ISIS idú len dopredu, nikdy neustupujú. Pri jednom z útokov kričali svoje Alah akbar tak hlasno, až sa triasli okenné tabuľky. My im na to zo srandy niekedy odpovedáme Alah snackbar. Pri akciách mám vo vrecku schovanú poslednú guľku pre seba, aby som im nikdy nepadol do rúk, ” povedal sýrsky biológ novinárkam. Ženy sa tiež vydali na frontovú líniu. Pri nich sa Kurdom opäť podarilo ISIS odraziť a uchrániť tak svoju hranicu. Neustále obavy o život, keď ľudia v kurdských mestách musia spať ozbrojení, aby sa hneď mohli brániť útoku, sa na nich prejavujú. Viacerí musia brať antidepresíva.

    Za fajčenie na osem dní do klietky

    Kurdi sa ale vo svojom boji nevzdávajú, aj keď ich padlo viac než šyritisíc. Mnohí z nich totiž zažili teror pod vládou Islamského štátu na vlastnej koži. Napríklad v oslobodenom meste Tel Abyat spomínali, ako hneď po obsadení islamistami zavreli všetky školy a ďalšie spoločenské zariadenia. Len za fajčenie sa išlo na osem dní do klietky zavesenej na frekventovanom mieste, pričom verejné popravy boli na dennom poriadku.

    Medzi islamskými bojovníkmi vždy bolo veľké množstvot žoldnierov z celého sveta, najviac ich je údajne z bývalých krajín ZSSR a Afriky. “Mnohí ľudia sa čudujú, ako tento štát založený na terore môže vôbec fungovať. Lenže oni vedia veľmi slušne zaplatiť a získavajú tak IT špecialistov, mediálnych odborníkov a lekárov. Málokto vie, že okrem rozširovania profesionálnych informácií a videí na internete a sociálnych sieťach vydávajú aj svoj časopis s perfektnou grafikou, ktorý vychádza v šiestich jazykoch. Propagandu a nábor nových vojakov, predovšetkým z Líbye, majú skvele zvládnutú. Peniaze získavajú predajom lacnej ropy, predovšetkým smerom do Turecka a ďalších okolitých krajín. Kvitne u nich aj obchod s ľudskými orgánmi. Hovorí sa, že Islamský štát je založený na princípe, keď hŕstka inteligentných a veľmi schopných ľudí ovláda bandu idiotov schopných všetkého,” uviedla Markéta Kutilová, ktorá nie je optimistom skorého ukončenia vojny v Sýrii. Tvrdí, že mnohým krajinám súčasný stav na Blízkom východe vyhovuje. Predovšetkým Turecku, ktoré nielenže kupuje ropu od IS, ale dodáva mu špeciálnymi cestami prakticky všetok komerčný tovar – potraviny, lieky, odevy. Problém tiež vidí v zapojení sa Ruska do konfliktu, ktoré už niekoľko rokov podporuje totalitný Asadov režim.

    “Ľudia u nás by mali pochopiť, že Sýrčania naozaj utekajú pred vojnou alebo pred veľmi krutými režimami, keď im ide v mnohých prípadoch o holý život a nutne potrebujú pomoc. Nemali by sme si ich pliesť s ekonomickými utečencami. Určite to nie sú samí teroristi. Tí sa skôr regrutujú z tretej a štvrtej generácie emigrantov, ktorí už v Európe žijú, neasimilovali sa a cítia sa vykorenení,” dodala na záver diskusie publicistka.

    Autor: Jan Štěpán

    - Reklama -