Vicekancelár: Rakúsko nemôže prijať viac ako 100-tisíc migrantov ročne

    0
    Zástavy Rakúska a Európskej únie (Autor: SITA)

    Na územie Rakúska už vstúpili státisíce ľudí, pričom mnohí utekajú pred konfliktom a chudobou na Blízkom východe, v Afganistane a ďalších častiach sveta, píše agentúra Reuters. Od začiatku septembra cestujú z Balkánu na severozápad do bohatších krajín.

    Väčšina migrantov smerovala z Rakúska ďalej do Nemecka, ale Viedeň aj tak očakáva, že ročne dostane približne 95-tisíc  žiadostí o azyl, čo sa rovná vyše jednému percentu obyvateľstva celej tejto alpskej krajiny. Na porovnanie, v roku 2014 bolo v Rakúsku zaregistrovaných 28-tisíc  žiadostí o azyl.

    ,,Okolo 90-  až  100-tisíc,  oveľa väčší počet už jednoducho nebude možný,” vyhlásil pre rozhlasovú stanicu ORF Mitterlehner z konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP), menšieho koaličného partnera.

    Rakúsky kancelár a sociálny demokrat Werner Faymann sa k záležitosti vyjadruje celkovo ,,súcitnejšie” ako  konzervatívci, ale v sobotu 19. decembra aj tak vyhlásil, že Rakúsko by malo zintenzívniť deportácie migrantov, ktorí nesplnia kritériá pre azyl.

    Faymann takisto zdôraznil, že rozhodnutia o postupe úzko koordinujú s partnerkou, nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorá sa zaviazala, že ,,výrazne obmedzí počet utečencov”, čím chce zastaviť kritikov svojej politiky v oblasti migrácie.

    - Reklama -