Zdesený Fedor Gál: Ožívajú v nás zvieratá. Utečenci kričia za ostnatým drôtom a okolo chodí vojak so psom

    0

    Gál, ktorý je židom, má obavy o životy a príbehy svojich detí a vnúčat, a blízkych. „Zdá sa mi, že vo vzduchu visí niečo, čo mi pripomína príbehy našich rodičov a starých rodičov. Istý typ negatívnych emócií, averziu a nepriateľstvo, poškodené vzťahy,“ hovorí s tým, že má na neho vplyv pochmúrna literatúra, ktorú teraz číta.

    Nikdy sme sa nemali tak dobre

    „Vidím, že to hrozné vraždenie pred vojnou, počas vojny aj po nej nemali na svedomí len uniformovaní nacisti a komunisti, ale aj susedia, kamaráti, spolupracovníci tých ľudí, bežní občania. A zrazu sa mi zdá, ako keby to zviera v nás začalo ožívať. Nikdy v modernej histórii sme sa nemali tak dobre, ale pritom sa, paradoxne, konfrontujeme s kŕčovitými ksichtami a nenávistnou rétorikou, od bežných ľudí až po elity,“ uviedol.

    Opísal aj, ako mu jeho kamarát rozprával o návšteve českého utečeneckého tábora. „Jedny ostnaté drôty, druhé ostnaté drôty a medzi nimi pochodujú vojaci so samopalmi a so psami a za tými drôtmi stoja utečenci a majú v rukách papier s nápisom SAVE US! To má pre mňa veľmi hlbokú symboliku,“ povedal. Podľa neho je možné ľudí identifikovať a lustrovať iným spôsobom. Zadržiavanie nelegálnych imigrantov podľa neho nie je potrebné.

    Celý rozhovor si môžete prečítať TU.

    „Za tým plotom sú, dočerta, malé deti a ženy. Jednoducho sa nemôžem ubrániť historickým paralelám. Plot je symbolom môjho života za komunizmu. V Bratislave sme mali kúsok k ostnatým drôtom plným elektriny. Tá symbolika je desivá,“ uzavrel s tým, že migračnú vlnu za bezpečnostné riziko nepovažuje, skôr považuje za bezpečnostné riziko napríklad správanie sa českého prezidenta Miloša Zemana, ktorým podľa neho útočí na naše najspodnejšej pudy.

    - Reklama -