Veľká zmena v Čechách. Babišovo hnutie by už nevyhralo voľby. Kto ho predbehol?

    0
    Andrej Babiš, exminister financií ČR (Autor: SITA)

    Vyplýva to z výsledkov aktuálneho prieskumu českého Centra pre výskum verejnej mienky (CVVM), ktoré zverejnili na jeho webovej stránke. ČSSD by podľa nich podporilo v súčasnosti 26,5 percenta voličov, kým hnutie ANO o pol percenta menej. Českomoravskí komunisti z KSČM by mohli rátať s podporou 11 percent oslovených voličov, Občiansku demokratickú stranu by podporilo 8,5 percenta respondentov a TOP 09 získala v prieskume osem percent hlasov. Cez hranicu zvoliteľnosti sa dostali aj ľudovci z KDU-ČSL so ziskom siedmich percent.

    V novembrovom prieskume CVVM predstavoval náskok hnutia ANO pred ČSSD tri percentuálne body, kým v prieskume spoločnosti TNS-Aisa pre verejnoprávnu Českú televíziu z minulého mesiaca dokonca 9,5 percenta. Hlboko pod hranicou zvoliteľnosti zostali Česká pirátska strana s troma percentami, Sloboda a priama demokracia (SPD) so ziskom dvoch percent, Strana zelených i Úsvit, ktoré by podporilo po 1,5 percenta oslovených, ako aj Slobodní a Strana práv občanov (SPO), ktoré majú priazeň po jednom percente respondentov.

    Volebná účasť by podľa prieskumu, na ktorom sa v dňoch 30. novembra až 7. decembra zúčastnilo 1048 osôb, dosiahla 58 percent.

    - Reklama -