Expremiér Dzurinda: Nesúhlasím, že vznik ISIS je následkom invázie USA a ich spojencov do Iraku

    0
    Mikuláš Dzurinda (Autor: Peter Števkov)

    Bývalý premiér a exminister zahraničia Mikuláš Dzurinda sa v rozhovore pre portál Aktuality.sk vyjadril aj ku kritike zo strany vládneho Smeru, ktorý mu vyčíta podporu spojeneckej koalície v irackom konflikte.

    Na otázku, či by svoje rozhodnutie s odstupom času prehodnotil, odpovedal, že zrejme nie. „Konal som podľa najlepšieho vedomia a svedomia. Súc presvedčený o tom, o čom som aj dnes, že keď je problém, treba sa k nemu postaviť,“ povedal. „Druhý dôvod je, že som nikdy žiadne zbrane hromadného ničenia v Iraku nehľadal. To, čo som ja hľadal, bolo semenisko šialenej politiky, ktorá vyvrcholila útokom na Dvojičky a Pentagón. A, samozrejme, som hľadal aj ideologické a materiálne zdroje, ktoré umožňujú páchať také zverstvá. Aj keď aj naše spravodajské služby mali zdokladované, že Saddám Husajn proti Kurdom použil zbrane hromadného ničenia,“ vysvetľuje.

    „A potom je tu ešte tretí dôvod, prečo necítim nutkanie prehodnocovať svoj postoj. A to je fakt, že nepoznáme alternatívu. Koľko ďalších Dvojičiek by nasledovalo, ak by Spojené štáty a ich spojenci, vrátane Slovenska, boli zostali paralyzované alebo nečinné?“ dodal Mikuláš Dzurinda. Na margo boja proti teroristom z organizácie ISIS Dzurinda povedal, že „by sme mali všetci spamätať“. 

    „Pod vplyvom mnohých okolností, aj pod vplyvom narastajúceho bohatstva sme akosi zleniveli. Prestali sme vnímať hrozby a prestali sme akceptovať občasnú potrebu prinášať aj obete. Trošku trpieť, keď je to nevyhnutné. Všetci by sme si mali uvedomiť, že nič nie je zadarmo. Občas to my, politici, v prejavoch radi napíšeme alebo povieme, že ani sloboda nie je ´for granted´. Ale keď ide do tuhého, keby si ruky špinil, keby sa zamazal, keby trpel radšej niekto iný, len nie ja. Všetci si musíme nastaviť zrkadlo. Aj občania, nielen politickí lídri,“ myslí si.

    Celý rozhovor si môžete prečítať TU.

    - Reklama -