Vojna medzi Talibanom a Islamským štátom sa vyhrocuje. Taliban nasadzuje špeciálne jednotky

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Taliban tvrdí, že jeho špeciálne jednotky, ktoré založili v októbri, majú lepší výcvik a výzbroj ako bežní bojovníci. Hlavnou úlohou asi 1000 príslušníkov špeciálnych jednotiek Talibanu teraz má byť zničenie Islamského štátu v Afganistane.

    Špeciálne jednotky vraj rozmiestnia vo všetkých oblastiach, v ktorých Islamský štát operuje. Neznamená to však, že „tradičné“ islamistické hnutie Afganistanu prestáva bojovať proti afganskej vláde. Na boj proti vládnym silám a zahraničným vojakom však Taliban nasadí iba „štandardné“ jednotky.

    Vojna islamistov sa vyhrocuje

    Keď sa Taliban dozvedel, že Islamský štát potichu plánuje expandovať do Afganistanu, velitelia afganských islamistov dostali za úlohu rozdrviť konkurenčnú skupinu použitím akýchkoľvek prostriedkov. Obe skupiny na seba od apríla niekoľkokrát zaútočili a pokúsili sa jedna druhej zabrať teritórium. Jednotky ISIS sú tvorené bývalými talibancami, ktorí sa po sporoch v organizácii rozhodli zmeniť strany, ale aj bojovníkmi z Pakistanu a Uzbekistanu. Najväčšie boje medzi islamistami sú teraz v provinciách Nangarhar, Helmand, Farah a Zabdul. Zahynuli pri nich desiatky militantov na oboch stranách, z ktorých väčšinu majú mať na svedomí práve špeciálne jednotky Talibanu.

    Islamskému štátu sa však tiež darí svojich konkurentov zabíjať. V minulosti už ISIS zverejnil videá, ktoré zobrazovali, ako bojovníci Islamského štátu odrezávajú členom Talibanu hlavy a vyhadzujú ich do vzduchu pomocou výbušnín. V júni spáchali atentát na tieňového guvernéra Talibanu v provincii Nangarhár, pričom hlavným podozrivým je práve Islamský štát, ktorý je v tejto východnej provincii Afganistanu aktívny. Kalifát je aktívny aj na severe, kde sa opiera o uzbeckých, tadžických, čečenských a ujgurských militantov. Naopak sa zdá, že na juhu a západe krajiny boli jednotky ISIS vyhladené.

    Posielajú si listy

    Dve islamistické skupiny sa dostali do konfliktu začiatkom roka po tom, ako Islamský štát oznámil vytvorenie svojej „pobočky“ v Chorasane, čo je starý názov pre územie zahrňujúce Afganistan, časti Pakistanu, Iránu a strednej Ázie. Išlo o prvý pokus kalifátu rozšíriť sa za hranice arabského sveta.

    Taliban v minulosti poskytol útočisko teroristickej organizácii al-Káida, ktorá uznávala jeho nadvládu nad Afganistanom. Islamský štát však spochybňuje legitímnosť Talibanu a obviňuje ho, že posluhuje záujmom pakistanskej spravodajskej služby. Taliban ešte začiatkom roka poslal samozvanému kalifovi Abu Bakr al-Baghdádimu otvorený list, v ktorom ho upozornil na nebezpečenstvo, ktoré vyplýva z otvorenia „paralelného džihádistického frontu“. Asi málokoho prekvapí, že list Islamský štát neodradil. ISIS svojich bojovníkov v Chorasáne inštruoval, aby nemali žiadne zľutovanie nad tými, ktorí sa nepridajú ku kalifátu.

    Iné ciele, rozdielny výklad Koránu

    Islamský štát je pre Taliban prvou ideologickou výzvou. Vo svojej náborovej kampani sa zameriava najmä na nespokojných bývalých veliteľov Talibanu, ktorým, podobne ako aj radovým bojovníkom sľubuje štedré finančné odmeny. Aby situácia nebola už dosť komplikovaná, minulý mesiac sa dokonca vytvorila aj odštiepenecká skupina Talibanu , ktorá tiež tvrdí, že bojuje proti ISIS.

    Medzi Talibanom a Islamským štátom je niekoľko ideologických a kultúrnych rozdielov. Zatiaľ čo ISIS sa prezentuje ako panislamská organizácia, ktorá by chcela vládnuť všetkým moslimským územiam, Taliban tvrdí, že chce vládnuť iba Afganistanu, pričom jeho deklarovaným cieľom je oslobodiť krajinu od zahraničnej okupácie. Existujú však aj teologické rozdiely. Taliban reprezentuje konzervatívne klerikálne hnutie, ktoré vychádza z puritánskej verzie Hanífovskej školy sunitského islamu, ktorú vyznáva väčšina afganskej populácie. Taliban sa popritom snaží vyhnúť sektárskemu násiliu proti šiítom. Islamský štát vyznáva wahhábistickú verziu sunitského islamu a vníma šiítov ako neveriacich. 

    - Reklama -