Teroristi z IS sa vyhrážajú ďalšej krajine. Tej, ktorú niektorí vinili, že podporuje militantov v Sýrii

    0
    Útok sýrskych vládnych jednotiek na povstalcov. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    Záznam vyšiel krátko potom, keď 34 štátov pod vedením Saudskej Arábie sformovalo ďalšiu koalíciu v boji proti Daešu. Militanti vo videu varujú „saudských kolaborantov“ pred spoluprácou so západnými silami v Sýrii. Súčasťou záznamu je aj výzva, v ktorej ozbrojenci provokujú Saudskú Arábiu a vyzývajú ju, aby sa s nimi stretla priamo na bojiskách v Sýrii. 
     
    Video sa končí popravou muža, ktorého militanti označujú za saudskoarabského kolaboranta. Koalícia arabských krajín pod vedením Saudskej Arábie bude trénovať ozbrojené zložky na boj proti militantom z IS a navyše má spolupracovať aj na poli špionáže. Arabská koalícia získala podporu Spojených štátov, ktoré stoja na čele aliancie západných mocností. Pozície militantov z IS v Sýrii bombarduje popritom ešte aj Rusko. 
     
    Na otázku, či jednotky arabskej koalície vstúpia na územie Iraku a Sýrie, saudskoarabské ministerstvo zahraničných vecí tento týždeň odpovedalo, že nič nie je vylúčené. „Závisí to od požiadaviek, potrieb aj ochoty jednotlivých krajín poskytnúť potrebnú podporu,“ uviedol šéf saudskoarabskej diplomacie Adel al-Jubeir
     
    - Reklama -