Výpovede Čechov, ktorí žijú na nie práve príjemných miestach západnej Európy. Neuveríte, čo na nich moslimovia vykrikujú

    0
    Bruselská štvrť Molenbeek (Autor: SITA)

    Vladimír Pohunek žije v Belgicku od roku 1979. V Bruseli pracoval ako čašník v kabarete, potom bol zamestnaný v obchodnom reťazci, teraz je na predčasnom dôchodku a ako dobrovoľník pomáha v sociálnej reštaurácii. Do neslávne známej belgickej štvrti Molenbeek, kde žijú prevážne ľudia pôvodom z Maroka a z ktorej pochádzal aj strojca novembrových teroristických útokov v Paríži, sa presťahoval pred deviatimi rokmi. Nedávno sa zhováral so spravodajcom Českého rozhlasu priamo na námestí Molenbeeku, neďaleko policajnej stanice. „Po chvíľke pri nás zastavilo Audi a štyria mladíci začali kričať, že ohovárame Molenbeek, a nadávali nám do sku*vysynov,“ uvádza v rozhovore pre redaktorku Reflexu Hanu Benešovú, ktorá sa za ním vydala.

    Pohunek vzal redaktorku na prehliadku štvrti a rozprával jej, ako to tam chodí. „Starí ľudia sa po zotmení boja vychádzať z domu, napríklad Monique by sem nikdy navečer nešla, má strach. Mauricette má sedemdesiat rokov, v októbri ju dvakrát prepadli. Keď vyberala z bankomatu peniaze, banda výrastkov ju zvalila na zem a ukradla jej päťsto eur. O týždeň nato jej v obchode vytrhli tašku s nákupom a utiekli. Stalo sa to na poludnie. Vivienne zase strhli zlatú retiazku z krku, keď vychádzala z metra,“ opísal bezpečnostnú situáciu v štvrti.

    Podľa jeho zistení sa v štvrti nachádza šestnásť legálnych a asi tridsať nelegálnych mešít, ktoré sú ukryté v zadných traktoch domov. Starostka Schepmansová pred dvoma týždňami v médiách vysvetľovala, že obec síce môže monitorovať, či v niektorej z mešít nedochádza k radikalizácii, ale nemôže zasiahnuť. „Problém je, že v Belgicku sa Flámi a Valóni nevedia dohodnúť na tom, ako sa budú správať k islamistom, ktorí sa vrátili zo Sýrie. Tu je problém zhodnúť sa na čomkoľvek,“ objasňuje Pohunek. Do Sýrie vraj odišlo z Belgicka 400 ľudí. Bežne sa stávalo, že počas pobytu v Sýrii chodili džihádistovi sociálne dávky a podpora v nezamestnanosti.

    Pohunek tiež poukazuje na to, že radnica vydala vlani odporúčanie, aby ľudia nejedli počas ramadánu na ulici, pretože by to mohlo rozrušiť moslimov. „Kde to sme?“ vyjadruje znepokojenie.

    Jeho priateľka Marcela Jará redaktorke Reflexu opísala, ako za ňou v parku chodia moslimské deti. Chceli by pohladkať jej psov, lenže to podľa svojich náboženských predpisov nesmú. Hovorí im: „Ten psík nie je špinavý, pozri sa, aký je čistý, neboj sa, môžeš ho pohladkať.“ Pohunek sa o svoju priateľku bojí. „Marcela je schopná opýtať sa svojej mladej susedky zahalenej od hlavy po päty, prečo nenosí farebné veci. Však je to škoda, taká mladá baba. Čo ak to povie doma manželovi? Čo by urobil? Na ulici v Molenbeeku zbili policajtku, ktorá si dovolila legitimovať ženu v burke. Pritom chodiť so zahalenou tvárou sa nesmie,“ hovorí Pohunek.

    Toto je svätá pôda

    Žiadny med lízať nie je ani spolužitie s moslimami v nemeckom Essene. Rudolf Kubičko, ktorý tam žije sedemnásť rokov, hovorí, že veľký problém predstavuje najmä veľké množstvo moslimských spolkov, mešít a koránových škôl, ktoré nepodliehajú takmer žiadnej kontrole verejných inštitúcií.

    Miestni obyvatelia hľadia s obavami hlavne na mešitu Assalam, v okolí ktorej sa navyše nachádza niekoľko utečeneckých táborov. Jeden z nich postavili na bývalom futbalovom ihrisku. Dvadsať krokov od futbalového ihriska s utečencami stojí Marocké združenie. Mešita prestavaná z bývalého evanjelického kostola.

    „Jej návštevníci prichádzajú väčšinou autami. Ich správanie, spôsob jazdy a parkovanie odporujú nielen všetkým dopravným predpisom, ale zvyčajne aj slušnému a ohľaduplnému správaniu. Často tu dochádza ku konfliktom medzi nimi a miestnymi obyvateľmi alebo len medzi samotnými návštevníkmi Marockého centra, pri ktorých nezriedka zasahuje polícia,“ uvádza Kubičko s tým, že už najmenej dvakrát boli zdokumentované prípady, keď návštevník mešity na Erdbergstrasse napadol ženy, ktoré venčili v jej okolí psov, výkrikmi: „Zmizni odtiaľto, ku*va, toto je svätá pôda!“

    „To sa skrátka zvládnuť nedá,“ tušia vraj Nemci z takto postihnutých oblastí krajiny, pričom Kubičko dodáva, že to na rozdiel od názoru kancelárky Angely Merkelovej.

    autor: luš

    - Reklama -