Putin hovorí o boji s korupciou. Ako môžu skončiť ekonomické problémy Ruska a kto počúval jeho prejav?

    0
    Prezident Ruskej federácie Vladimír Putin (Autor: SITA)

    Podľa komentátora Morvaya oslabili problémy ruskej ekonomiky dlhotrvajúcu snahu Putinovho režimu a s ním previazaných oligarchov získať ekonomické a politické pozície v strednej a západnej Európe. „Reálny stav ruskej ekonomiky v každom prípade veľmi nekorešponduje s tým, čo sa Putin snažil narozprávať počas stretnutia s médiami – že má Rusko krízu za sebou a jeho ekonomika bude od budúceho roku opäť rást,“ píše Morvay v Denníku N.

    Režim neohrozí vlastnú podstatu

    Hoci nezávislé zdroje hovoria niečo iné, podľa komentátora Putinovi neostáva nič iné ako velebiť budovateľské úspechy v zmysle propagandy. A hoci ruský prezident hovoril aj o boji s korupciou, pozoruhodná je tu jedna vec. Jeho „protikorupčný“ prejav totiž počúvali napríklad mafiánsky vládca Čečenska Ramzan Kadyrov či šéf zločineckého motorkárskeho gangu Noční vlci.

    Korupcia či klientelizmus podľa komentátora nie sú v Rusku nedopatrením, ktoré možno vládnym úsilím odstrániť, ale základným modom fungovania putinovského režimu. „Dajú sa odstrániť len spolu s týmto režimom a sú hlavným dôvodom ťažkostí ruskej ekonomiky. A keďže režim neohrozí vlastnú podstatu, ani ekonomické problémy sa neskončia,“ upozorňuje Morvay.

    - Reklama -