Kde sa žije najlepšie? Opäť je to Nórsko. Sýria klesla o 15 priečok a čo Slovensko?

    0
    Nórsko (Autor: SITA)

    Minulý rok obsadilo Slovensko 37. priečku. Tento rok si trochu polepšilo a je na 35. pozícii z takmer 200 krajín. V prvej desiatke obstáli už akési „štandardné krajiny“. Na prvom mieste suverénne skončilo Nórsko, za ním sa umiestnila Austrália. Prvú trojku uzatvára Švajčiarsko.

    Sýria padla o 15 priečok

    HDI meria krajiny v troch oblastiach: dĺžka života, vzdelanie a príjem/životná úroveň. Celkovo sa do rebríčka dostalo 188 krajín a medzi nimi aj jedna nová – Južný Sudán.

    Kategórie merajú aj také dáta ako zastúpenie žien vo vláde, verejné výdavky na vzdelávanie, výskum a výdavky na rozvoj či emisie oxidu uhličitého. Sprievodná Správa o ľudskom rozvoji upozorňuje aj na veľký pokrok za posledných 25 rokov. No hoci sa za posledných 25 rokov dve miliardy ľudí odsťahovali z oblastí s nízkou úrovňou ľudského rozvoja, stále je až 830 miliónov ľudí klasifikovaných ako chudobných pracujúcich, keď zarábajú pod dva doláre denne (1,8 eura).  

    Slovensko sa ani pri najnovšej správe HDI nemôže sťažovať. Stále sa totiž nachádza medzi prvými 49 krajinami, ktoré sú klasifikované ako tie s veľmi vysokým indexom ľudského rozvoja. Nepokoje zasiahli v rebríčku aj krajiny ako napríklad Sýria, ktorá klesla o 15 priečok, je na 134. mieste. Susedný Irak je na 121. priečke. Najspodnejšie priečky obsadili Eritrea, Stredoafrická republika a Nigéria, ktorá je posledná, teda na 188. mieste.

    - Reklama -