Haló, tu Washington. Prevratné vyhlásenia o Turecku a Asadovi?

    0
    Biely dom, sídlo a pracovisko prezidenta Spojených štátov amerických, Washington D.C. (Autor: SITA)

    S irackým premiérom Biden pred troma dňami sprvu preberal predovšetkým sťažnosť irackej vlády na rozmiestnenie tureckých síl na severe krajiny, ktoré sa konalo bez predchádzajúceho súhlasu Bagdadu. Ako na svojich webových stránkach informuje priamo Biely dom, Biden sa v následnej diskusii s tureckým premiérom vyjadril, že Turecko musí najprv požiadať Irak o súhlas s rozmiestnením svojich síl. Spojené štáty vyzvali Turecko, aby nenarušovalo územnú zvrchovanosť Iraku a stiahlo všetky svoje jednotky. To sa v súčasnosti údajne už deje.

    Minister zahraničia John Kerry v Moskve pripustil, že Obamova administratíva už nepovažuje odchod sýrskeho prezidenta Baššára Asada za prioritnú záležitosť. Pritom ešte nedávno na tejto svojej požiadavke trvali. Prezident Obama vždy tvrdil, že budúcnosť Sýrie si nedokáže predstaviť s Asadom. Všetko sa podľa mnohých analytikov zmenilo vstupom Ruska do konfliktu na konci septembra. Istý názorový posun však Spojené štáty signalizovali už začiatkom roka. Experti teraz poukazujú na to, že Kerryho vyjadrenie sa dá vnímať ako do istej miery kapitulácia Spojených štátov voči nárokom Ruska.

    Kľúčovým cieľom aktuálneho plánu americkej diplomacie na dosiahnutie mieru v Sýrii je spolupracovať s Ruskom, ktoré sa vďaka vstupu do sýrskeho konfliktu stalo nespochybniteľným hráčom, s ktorým musia počítať. Keďže Moskva stále trvá na udržaní Asadovho režimu a nehodlá od tohto bodu ustúpiť, začínajú sa, teda aspoň zatiaľ, s Asadom na čele Sýrie zmierovať aj Američania. Minister Kerry okrem toho v Moskve poznamenal, že o svojej budúcnosti musia rozhodnúť najmä samotní Sýrčania. V reakcii na toto vyhlásenie si však mnohí kladú základnú otázku, teda o akých Sýrčanov pôjde, keď milióny z nich svoju krajinu už opustili.

    V porovnaní s Obamovou administratívou má prekvapivo iný názor o budúcnosti Asada nemecká kancelárka Angela Merkelová. Pritom Nemecku je často kriticky vyčítané, že nie je schopné uplatňovať zahraničnú politiku nezávislú od Washingtonu. Merkelová pokračuje vo svojich silných výrokoch a potom, keď nedávno nečakane odsúdila multikulturalizmus, sa vyjadrila aj o budúcnosti Asada. „Kľúčové je, aby sme ukončili vojnu v Sýrii. K tomu treba dodať, že súčasný prezident Asad nemôže byť nikdy súčasťou dlhodobého riešenia,“ uviedla nemecká kancelárka pred začiatkom dnešného samitu usporiadanom Európskou komisiou, na ktorom sa bude riešiť predovšetkým ochrana vonkajších hraníc Európskej únie.

    Celú správu publikovanú na webových stránkach Bieleho domu si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -