Američania rozširujú systém varovania pred terorizmom. Fungovať začne od polovice budúceho roka

    0
    Socha slobody, New York, USA (Autor: SITA)

    Minister Jeh Johnson, ktorého citovala agentúra AP, zároveň informoval o vydaní prvého takéhoto hlásenia upozorňujúceho na “novú fázu v prostredí globálneho ohrozenia”, hoci podľa neho naďalej nie je známa žiadna dôveryhodná a špecifická hrozba namierená voči USA. Uvedené opatrenie má byť v platnosti do 16. júna 2016 a zahŕňa veľkú časť toho, čo Johnson a iní predstavitelia USA vyhlasovali po nedávnych teroristických útokoch v Paríži a San Bernardine. 

    Nová kategória varovania dopĺňa doterajšie dve, ktorými sú výstrahy pred “zvýšeným” a “bezprostredným” teroristickým ohrozením. Johnson nariadil tento systém prehodnotiť už po júlovom usmrtení piatich vojakov pri streľbe v meste Chattanooga. Americká vláda avizovala zmeny v Národnom systéme teroristického poradenstva (NTAS) po streľbe v kalifornskom San Bernardine z 2. decembra, ktorá si vyžiadala 14 mŕtvych a prezident Barack Obama ju označil za teroristický čin. 

    Systém NTAS umožňuje vydať varovanie v prípade získania špecifických a dôveryhodných informácií o možnej teroristickej hrozbe – vysoké nastavenie “prahu” však podľa Johnsona spôsobilo, že od svojho zavedenia v roku 2011 ešte nikdy nebol použitý. 

    - Reklama -