Zahrávať sa s myšlienkou opustenia EÚ v časoch, keď sa celý svet spája, sa mi javí ako veľmi nebezpečné, povedal bývalý britský premiér

    0
    Bývalý britský premiér John Major (Autor: SITA)

    “Som skeptický voči značnej časti politiky Európskej únie, zahrávať sa však s myšlienkou opustenia EÚ v časoch, keď sa celý svet spája, sa mi javí ako veľmi nebezpečné,” povedal Major, konzervatívny premiér z rokov 1990-97. Takýto krok by podľa 72-ročného bývalého predsedu britskej vlády zvýšil šance na usporiadanie ďalšieho referenda o nezávislosti Škótska, ktorým by mohlo dôjsť k rozpadu Spojeného kráľovstva. 

    Major zdôraznil dôležitosť ďalšej diskusie o tom, či má Británia zostať v 28-člennom bloku, kde by podľa jeho názoru bola krajina bezpečnejšia a prosperujúcejšia, nemalo by to však byť rozhodujúcim faktorom v tomto procese. Expremiér zároveň varoval, že mnoho argumentov predložených tými, ktorí uprednostňujú vystúpenie z EÚ, je “klamlivých”, pričom opustenie bloku by neumožnilo Británii plne kontrolovať imigráciu, kľúčovú otázku pre voličov. 

    “Ak opustíme EÚ, nebude to priateľský rozchod. Okrem toho, rokovania s podráždeným bývalým partnerom môžu byť potom veľmi náročné. Vstupom na samostatný trh sa môžeme dočkať nevyhovujúcich podmienok,” tvrdí Major. Úradujúci britský premiér David Cameron prisľúbil opätovné prehodnotenie vzťahov medzi Londýnom a EÚ ešte pred referendom o zotrvaní Británie v únii, naplánovaným na záver roka 2017. 

    - Reklama -