Rusku sa nedarí. Boje v Sýrii vraj neprebiehajú podľa plánu

    0
    Ruská stíhačka v akcii. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    S priebehom ruskej intervencie v Sýrii nie sú spokojní ruskí politici ani generáli, čo údajne vyplýva z ich početných „opatrných výrokov“.

    Pôvodné plány, ktoré počítali s tým, že ruské bombardovanie pomôže dobyť späť mnohé územia, sa však dnes nenapĺňajú. A to aj napriek tomu, že sýrskej armáde pomáhajú iránske revolučné gardy či Hizballáh.

    „Veci sa nevyvíjajú dobre. Asadova armáda je unavená, Iránci nie sú dostatočne schopní a rebeli, ktorí proti nim bojujú, majú skúsenosti,“ uviedol poradca ruského ministerstva obrany a šéf Centra pre strategické a technologické analýzy v Moskve Ruslan Puchov.

    Podľa izraelského ministra obrany Mošeho Jalona mal Putinov zásah v Sýrii trvať tri mesiace, ale tie uplynú na konci roka a Rusko rozhodne nesplnilo svoje pôvodné plány.

    „Putin chcel, aby Asadova armáda dostala späť pod kontrolu Idlib a ďalšie oblasti držané povstalcami v priebehu troch mesiacov. To sa nestane, zatiaľ sa intervencia javí ako neúspech,“ dodal Jalon.

    „Rusi nasadili do akcií v Sýrii lietadlá Suchoj, vrtuľníky Mi-24, systém protilietadlovej obrany S-400, raketomety TOS-1A Buratino či ponorku schopnú odpaľovať strely s plochou dráhou letu.“ Na pozemných operáciách sa však zúčastňovať nechcú, tie za nich vykonáva sýrska armáda, iránske revolučné gardy a Hizballáh. Iránci sa však údajne už sťahujú.

    Povstalcov naopak podporuje Saudská Arábia, ale tí bojujú nielen sami medzi sebou, ale aj s Islamským štátom, ktorého „územie v Sýrii sa aj napriek americkému, francúzskemu, ruskému či akémukoľvek inému bombardovaniu zatiaľ veľmi nezmenšuje“.


    Celý text si môžete prečítať TU

    autor: spa

    - Reklama -