Svetové mocnosti spoločne o konflikte Sýrii. V New Yorku

    0
    Sergej Lavrov, minister zahraničných vecí Ruskej federácie (Autor: ReproFoto: youtube)

    Konštatovala to na základe schôdzky ministra Lavrova s jeho americkým rezortným kolegom Johnom Kerrym, ktorá sa konala v utorok v Moskve. Samotný Kerry po schôdzke s Lavrovom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom uviedol, že Spojené štáty a ich partneri sa už neusilujú o zmenu režimu v Sýrii. Súčasne však dodal, že podľa USA vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada aj tak nemá budúcnosť. 

    Kerryho najnovšie vyhlásenie naznačuje, že Washington sa priblížil o krok smerom k pozícii Moskvy. Podľa amerického ministra sa jeho krajina snaží dať bokom rozdielnosť názorov s Ruskom na riešenie situácie v Sýrii s cieľom lepšie bojovať proti Islamskému štátu, ktorý “je hrozbou pre nás všetkých”. Lavrov v utorok po rokovaniach s Kerrym uviedol, že Moskva podporuje myšlienku zvolať na 18. decembra do New Yorku zasadnutie medzinárodnej podpornej pre Sýriu na ministerskej úrovni. “Dúfame, že na základe jeho výsledkov a súhlasu všetkých jej členov budeme schopní Bezpečnostnej rade OSN predložiť návrh rezolúcie, ktorá potvrdí tie všetky princípy dohodnuté na viedenskej schôdzke. 

    Ide o dohodu zo 14. novembra, zahŕňajúcu vytvorenie a vyslanie pozorovateľskej misie pod vedením OSN, ktorej úlohou by bolo monitorovanie dodržiavania prímeria. BR OSN by mala tento návrh potvrdiť vo svojej rezolúcii. Vo viedenskom dokumente je aj niekoľko ďalších iniciatív, napríklad konsolidácia opozície, práca nad vytvorením novej vlády a ústavy, ako aj uskutočnenie volieb do 18 mesiacov. Rozhodnutie usporiadať v piatok v New Yorku schôdzku o Sýrii v noci nadnes podporil aj osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura. Označil ju za pozitívny impulz v procese sýrskeho urovnania. 

    - Reklama -