Pokoj zbraní. Na Ukrajine bude počas Vianoc a Nového roka prímerie

    0
    Ilustračné foto: Mapa (Autor: ReproFoto: youtube)

    Podľa agentúry TASS hovorkyňa dodala, že bola dosiahnutá aj nová dohoda o odmínovaní. Spresnila, že všetky zúčastnené strany podporili návrh na úplné zastavenie paľby počas novoročných sviatkov a Vianoc, ktoré sa v pravoslávnom svete slávia začiatkom januára. Podľa agentúry Reuters Zacharovová tiež uviedla, že do konca kalendárneho roku sa uskutoční ešte jedno zasadnutie kontaktnej skupiny. 

    Ukrajinská vláda v apríli minulého roka nariadila tzv. protiteroristickú operáciu (ATO) proti separatistickým silám v samozvaných republikách vyhlásených na východe Ukrajiny. Podľa najnovších údajov OSN v bojoch prišlo doteraz o život viac ako 8000 ľudí.

    Kontaktná skupina, ktorá zvykne rokovať v Minsku, od vlaňajšieho septembra prijala tri dokumenty zamerané na deeskaláciu konfliktu. Od 1. septembra platí v Donbase ďalšie prímerie, ktoré sa však v ostatnom čase začalo opäť porušovať. Koncom septembra obe strany konfliktu podpísali dohodu, na základe ktorej od demarkačnej čiary stiahli zbrane kalibru menšieho ako 100 milimetrov a tanky. Tento proces bol dokončený 12. novembra.

    - Reklama -