Imigranti sú pre Nemecko požehnaním! Vyhlásil ekonomický expert

    0
    Jezídska rodina utekajúca z Iraku na grécko-macedónskej hranici (Autor: SITA)

    Zatiaľ čo kritici vidia prichádzajúce vlnu migrantov ako záťaž a veľký problém, jeden z hlavných ekonomických expertov Nemecka ich vidí ako obrovskú príležitosť pre najväčšiu európsku ekonomiku. Imigranti, ako tvrdí, by mohli prispieť k posilneniu Nemecka na svetovej scéne.

    Podľa hlavného ekonóma Deutsche Bank Davida Folkerts-Landaua sú utečenci to najlepšie, čo mohlo v roku 2015 Nemecko postretnúť. Vyjadril sa tak v rozhovore pre nemecký denník Die Welt. Milión imigrantov (za rok 2015) je podľa ekonóma pre nemeckú ekonomiku menšie nebezpečenstvo ako starnúca populácia. Týmto tvrdením tak vyvracia argumenty kritikov, ktorí sa odvolávajú na to, že imigranti budú pre štátnu kasu znamenať obrovskú finančnú záťaž. Samozrejme, za predpokladu, že musia byť náležite integrovaní.

    „Ja si dokonca dokážem predstaviť kultúrnu a ekonomickú renesanciu podobnú tej z dekády pred prvou svetovou vojnou,“ povedal David Folkerts-Landau. Podľa Folkerts-Landaua by za účelom začlenenia imigrantov na pracovný trh malo Nemecko odložiť minimálnu mzdu pre migrantov, aby sa zamestnávatelia nebáli dať šancu týmto záujemcom.

    Ak tak zákonodarcovia neurobia, čoskoro bude mať Nemecko milióny nových ľudí bez zamestnania, bez perspektívy a uzavretých v getách. Zamestnanosť je základnou podmienkou na úspešnú integráciu. „Je zrejmé, že spočiatku to bude stáť peniaze, (postarať sa o) novo prichádzajúcich, ale Nemecko si to môže dovoliť,“ povedal analytik.

    - Reklama -