Hitler sa chcel jednou ranou zbaviť troch najmocnejších mužov sveta. Čítajte, čo mu v tom podľa najnovších zistení zabránilo

    0
    Ambasáda Veľkej Británie v Teheráne v roku 1943 hostila trojicu v tom čase najmocnejších mužov na planéte – lídrov USA, vtedajšieho Sovietskeho zväzu a Veľkej Británie. Na stretnutí, ktoré zmenilo dejiny, hľadali Franklin Roosevelt, Josif Stalin a Winston Churchill cestu ako zbaviť svet Adolfa Hitlera. Na chvíľu si však predstavte, že by bolo všetko inak a ešte pred záverom samitu by na britskú ambasádu v Teheráne vtrhli nacistickí agenti a postrieľali by trojicu lídrov.
     
    Opísaný scenár predstavuje spisovateľ a odborník na druhú svetovú vojnu Bill Yenne vo svojej knihe, ktorá vyšla v septembri pod anglickým názvom Operation Long Jump (Operácia dlhý skok alebo Skok do diaľky). Neúspešný atentát na britskú ambasádu v Teheráne, podľa ktorého vzniklo aj viacero filmov, dal pripraviť osobne Hitler a operácia niesla nemecký názov Weitsprung (Dlhý skok, Skok do diaľky).

    Tri „muchy“ jednou ranou

    Počas druhej svetovej vojny si štáty dávali veľký pozor na pokusy o atentáty, aj keď niektoré z nich sa predsa len vydarili. To, že tajná operácia Tretej ríše s názvom Skok do diaľky (Operation Long Jump) bola do detailov pripravená, ale zlyhala, je milovníkom histórie známe, ale už menej sa vie o tom, prečo sa vlastne atentát nariadený priamo Hitlerom nevydaril.
     
    VIDEO Archívny záznam zo stretnutia takzvanej veľkej trojky v Teheráne.
     
    Bill Yenne, ktorý sa zaoberá utajenými dejinami druhej svetovej vojny, tvrdí, že Hitlerov takmer dokonalý plán na ovládnutie sveta jedinou ranou nevyšiel len o vlások. Podľa spisovateľa, ktorý vydal vyše 30 faktografických kníh o zákulisí druhej svetovej vojny, je za všetkým jeden jediný muž, ktorý sa postaral o to, aby všetko zlyhalo, a tým bol dvojitý agent zo Švajčiarska.  

    Teherán ako jediná možnosť

    Počas druhej svetovej vojny sledovali svetové mocnosti jedna druhú veľmi pozorne a špehovanie či nasadzovanie tajných agentov bolo bežnou praxou spravodajských služieb. Winston Churchill bol preto dobre informovaný a vedel, že sa ho Hitler chce zbaviť. Josifa Stalina mali zase na muške zahraniční aj domáci atentátnici. Roosevelt bol v bezpečí ďaleko za oceánom, mimo dosahu nacistického Nemecka a jedinou možnosťou, ako zavraždiť všetkých troch štátnikov naraz, bolo práve stretnutie na britskej ambasáde v Teheráne. 
     
    Hitlerov plán na odstránenie lídrov troch najväčších spojeneckých armád na svete jednou ranou však prekazil dvojitý agent zo Švajčiarska. Muž menom Ernst Merser pôsobil v Teheráne ako biznisman a špecializoval sa na medzinárodný obchod. Nebolo preto nič neobvyklé, že sa stretával s ľuďmi z cudziny. 

    Splnený sen tajných služieb

    Merser bol splneným snom každej spravodajskej služby na svete. Bol občanom neutrálnej krajiny, hovoril niekoľkými jazykmi a vďaka svojej práci mohol cestovať bez toho, aby vzbudil podozrenie. Britské tajné služby neváhali a pri prvej príležitosti Švajčiara najali. Nacisti o tom však nevedeli a urobili to isté. Merser obe ponuky prijal a stal sa z neho dvojitý agent, ktorý pracoval v prospech Veľkej Británie a pomohol odhaliť a zmariť plány na zvrátenie svetových dejín
     
    - Reklama -