Zastavte tých vojnových štváčov. Americký vojenský dôstojník a jeho tvrdá kritika politiky USA vo svete

    0
    ilustačný záber (Autor: SITA)

    Hagopian tvrdí, že Spojené štáty vymývajú svojim občanom mozog a všetky vedené vojny ospravedlňujú pomocou prázdnych kvázi vlasteneckých fráz. Ako príklad uvádza zvolanie „musíme podporovať našich vojakov“. Absolvent West Pointu Hagopian ďalej pripomína, že len v uplynulých desiatich rokoch zomrelo viac ako 13 000 amerických vojakov a kritizuje „vojnových jastrabov“ senátorov McCaina a Grahama za to, že chcú poslať do Sýrie ďalších 20 000 vojakov. „Údajne vlastenecká podpora našich vojakov viedla k tomu, že zabíjame ľudské bytosti 223 rokov z 240 rokov existencie našej krajiny. Takže 93 percent času ničíme ľudské bytosti a na to máme byť azda hrdí?“ čuduje sa Hagopian.

    „Takisto nemôžeme byť hrdí na to, že v povojnovom období sme vôbec najčastejšie bojujúcim národom. Od druhej svetovej vojny sme po celom svete zabili asi 30 miliónov ľudí, z ktorých bolo podľa odhadov 90 percent civilistov. V rokoch 1945 až 2001 prebehlo 201 z 240 nami vedených vojnových konfliktov, pri ktorých zomrelo 27 miliónov ľudí. Ich najväčším previnením bolo, že sa ocitli v nesprávnom čase na nesprávnom mieste a mali nesprávny etnický pôvod,“ uvádza Hagopian s tým, že do tohto zoznamu ešte nepočíta vojny v Afganistane a Iraku. „A čo to vlastne znamená stať sa nepriateľom USA? Akákoľvek krajina, ktorá chce byť nezávislá od fašistických korporátnych záujmov ovládajúcich USA, je eliminovaná pomocou sankcií, embárg, propagandy, vopred pripravených prevratov, prípadne na ňu rovno zaútočíme.“

    Podľa zistení Hagopiana míňali Spojené štáty v roku 2008 na vedenie vojny v Iraku každých 5 sekúnd viac peňazí, než priemerný Američan zarobí za celý rok. Zároveň uvádza, že 80 percent amerických daní ide na financovanie ročného rozpočtu Pentagonu. „V samotnom Iraku bolo zabitých približne milión ľudí. Dohromady v tejto krajine, Afganistane a v Pakistane majú americkí vojaci na svedomí až dva milióny ľudí. K týmto neospravedlniteľným zločinom proti ľudskosti došlo s neochvejnou podporou americkej vlády a armády. Amerika je zodpovedná za úplné zničenie druhého a tretieho najväčšieho svetového producenta ropy. Spojené štáty premenili Irak aj Líbyu na nefunkčné krajiny a nesú najväčšiu zodpovednosť za vznik Islamského štátu a šírenie terorizmu,“ usudzuje Hagopian.

    Hagopian tiež kritizuje spojenectvo s krajinami ako Turecko a Izrael, ktoré považuje za najväčších priekupníkov ropy vyťaženej na území Islamského štátu. Svojej krajine ďalej vyčíta zodpovednosť za preteky v zbrojení. „Pred dvanástimi rokmi sa rozpočet na obranu USA takmer vyrovnal všetkým rozpočtom na vojenské výdavky v zvyšku sveta. Zatiaľ čo v roku 2003 to bolo 417,4 miliardy dolárov, pred tromi rokmi sme dávali na vojenské výdavky už 682 miliárd. Exponenciálny rast výdavkov v tejto oblasti prinútil aj jednostranne deklarovaných nepriateľov USA Rusko a Čínu, aby podobným spôsobom navyšovali výdavky. To prispelo k tomu, že podiel amerických vojenských výdavkov sa tak v svetovom meradle znížil zo 46 percent v roku 2003 na 35 percent v roku 2014. Spojené štáty vedú aj v pomyselnom rebríčku predaja zbraní s 31 percentami, za nimi je Rusko (27 percent) a Čína,“ píše Hagopian.

    „Žiadna iná krajina na svete nemá okrem toho také obrovské množstvo vojenských základní v zahraničí. Po celom svete stojí viac ako tisíc amerických základní alebo aspoň malých zariadení a mimo naše územie sa teraz nachádza 1,5 milióna amerických vojakov. Americké špeciálne jednotky operujú v 135 z asi 200 krajín sveta,“ pridáva Hagopian ďalšie štatistiky a dostáva sa k tomu, akým spôsobom „podporuje amerických vojakov“ samotná vláda. „Vojnových veteránov postihnutých posttraumatickými poruchami sa zvyčajne zbavujú smrtiacimi liekmi, na ktorých sa stávajú rýchlo závislými. Ich zúfalstvo a bezvýchodisková situácia vládu v skutočnosti vôbec nezaujímajú. V priemere až dvaja veteráni denne páchajú v USA samovraždu. Podľa jednej štúdie až pol milióna veteránov končí v rukách justície pre spáchanie kriminálnych činov,“ informuje Hagopian o ďalšej nelichotivej štatistike.

    „Takmer polovica kongresmanov sú milionári, ale len 19 percent milionárov nájdeme medzi ľuďmi, ktorí si kedysi obliekali uniformu. Vojnoví štváči z Washingtonu sú vždy pripravení posielať mladých mužov a ženy z nižšej spoločenskej triedy do vojen, ale svoje vlastné deti, samozrejme, od toho vždy ušetria. Spôsob, akým naša vláda zneužíva vojenské jednotky a pritom ich sama vôbec nepodporuje, je nehorázny. A tí, čo tak hlasno volajú po podpore našich vojakov, sú často neúprimní a z ich nadšených výkrikov cítite samú faloš. Náš verejný priestor bol zastretý klamstvom, dezinformáciami a propagandou, ktorú pod dohľadom CIA a FIB šíria médiá aj Hollywood. Vojaci by si mali uvedomiť, že ich povinnosťou je chrániť krajinu pred vonkajším a vnútorným nepriateľom. Preto musia prevziať zodpovednosť za svoje činy a robiť to, čo im hovorí Ústava a ich svedomie. Mocenské elity sa blížia k svojmu koncu a nastal najvyšší čas začať bojovať za naše životy, aby mohlo nakoniec dobro zvíťaziť nad zlom,“ uzatvára Hagopian.


    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -