VIDEO Poľsko: Demonštrácia proti vláde, demonštrácia za vládu. A odrezané prasacie hlavy

    0
    Demonštrácia vo Varšave (Autor: SITA)

    Právo a spravodlivosť sa v uplynulých dňoch snaží vymeniť niektorých sudcov Ústavného súdu, čo sa nepáči opozícii, ktorá to považuje za snahu získať v Poľsku absolútnu moc. Skutočnosťou však zostáva, že aj keby vládnuca strana presadila všetkých navrhovaných sudcov, prevažovať budú stále sudcovia vymenovaní predchádzajúcou vládou. Spoluzakladateľ PiS Jaroslaw Kaczyński sa v nedeľu sťažoval, že opozícia sa snaží brániť víťazovi volieb vládnuť, aj keď na to PiS dostala od voličov nespochybniteľný mandát. „Vyhrali sme voľby, ale aj napriek tomu nemáme právo vytvárať zákony a robiť v krajine potrebné zmeny. Naše kroky nie sú nedemokratické. Otázkou je, či sa dajú v demokracii robiť rozhodnutia bez toho, aby ich blokovala hŕstka ľudí platená zo zahraničia, ktorým rozhodne nejde o poľské záujmy,“ burácal Kaczyński na nedeľnom zhromaždení. Obe demonštrácie prebiehali pomerne búrlivo a na jednej z nich sa dokonca objavili odrezané prasacie hlavy.

    Bývalý premiér Kaczyński sa už dlhodobo vyjadruje v tom zmysle, že Rusko a Nemecko sa snažia presadzovať svoj vplyv na dianie v krajine. Práve preto jeho strana pripravuje legislatívne zmeny, v rámci ktorých chce prepustiť približne 1 600 úradníkov verejnej správy. Práve ich považuje Kaczyński za pozostatky komunistickej minulosti. „Opozícia nám nechce umožniť, aby sme narobili poriadky s gangom ich spojencov vo verejnej správe,“ tvrdí dvojča bývalého prezidenta Poľska Lecha, ktorý zahynul pri leteckej havárii v ruskom vzdušnom priestore. Vláda okrem toho chystá zvýšiť sociálne príspevky na deti, zaviesť lieky zadarmo pre seniorov a urobiť rozsiahlu súdnu a daňovú reformu. Ako však Kaczyński sám poznamenal, Ústavný súd bude zrejme tieto snahy vlády blokovať.

    Pokusy Práva a spravodlivosti zrušiť vymenovanie sudcov predchádzajúcou vládou a nahradiť ich vlastnými kandidátmi spôsobila pred niekoľkými týždňami ústavnú krízu. Opozícia považuje kroky vlády za nezákonné. Vláda ďalej plánuje nariadiť verejnoprávnym médiám, aby sa namiesto komerčnej zábavy zamerali viac na vysielanie „kvalitných“ programov. Podľa denníka The Wall Street Journal sa vládny program v mnohých ohľadoch podobná tomu, ktorý po svojom víťazstve v maďarských voľbách zaviedol premiér Viktor Orbán, ktorý bol mimochodom v nedeľu opäť zvolený za predsedu Fidesz. „Aj napriek početným kontroverziám si však vláda v Maďarsku aj Poľsku udržiava stále vysokú popularitu. Kaczyńského Právo a spravodlivosť by podľa aktuálnych prieskumov získala 42 percent a Orbánova Fidesz dokonca 51 percent,“ uvádza americký denník.

    Ako The Wall Street Journal podotýka, obaja politici dôrazne akcentujú zámer zachovania národnej suverenity a stavajú sa proti údajnej byrokracii Európskej únie. Kaczyński v nedeľu poznamenal, že síce oceňuje členstvo krajiny v Európskej únii, ale nesúhlasí s budovaním užšieho zväzku. Odmieta v prvom rade odovzdanie ďalších právomocí do Bruselu, čo by podľa jeho slov viedlo k strate individuálnej identity. „Chceme byť aj naďalej súčasťou Európskej únie, ale požadujeme, aby Poľsko bolo suverénne a silné a nenechalo sa roztaviť v obrovskom európskom hrnci,“ cituje americký denník bývalého poľského premiéra.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -