Ruské vojenské roboty robia Pentagónu vrásky na čele

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Tajomník amerického ministerstva obrany Robert Work sa opiera o prácu výskumného výboru Pentagónu, ktorá prichádza so záverom, že ľudstvo stojí pred „infekčným bodom“ vo vývoji umelej inteligencie. Podľa Worka reagujú jednotlivé krajiny na túto výzvu rozdielnym spôsobom. „Vieme, že Čína dáva významné investície do robotiky a že ruský náčelník generálneho štábu (Valerij Vasilievič) Gerasimov nedávno povedal, že ruská armáda sa pripravuje na vedenie vojny na robotizovanom bojisku,“ komentuje aktuálne trendy Work. Ruský náčelník generálneho štábu sa prednedávnom vyjadril, že „je možné, že v blízkej budúcnosti bude kompletne robotizovaná (ruská) jednotka schopná samostatne vykonávať vojenské operácie“.

    Robotická Armata

    Ako môže tento ruský vojnový robot vyzerať? Jednou z alternatív je, že sa bude podobať na najnovší ruský tank Armata T-14 od firmy Uralvagonzavod. V októbri sa totiž zástupca generálneho riaditeľa Uralvagonzavodu Vjačeslav Chalitov ruským médiám zveril, že jeho firma bude schopná ukázať prvé takéto prototipy do 1,5 až 2 rokov. „Postupne sa vzďaľujeme od strojov s posádkou,“ tvrdí Chalitov.

    Ruské ozbrojené sily však robotické tanky možno ani nebudú potrebovať a uspokoja sa s menšími strojmi. V marci 2014 napríklad ruské strategické raketové jednotky oznámili, že na ochranu svojich zariadení rozmiestnia strážne roboty, ktoré budú schopné likvidovať narušiteľov bez toho, aby boli priamo ovládané ľuďmi. Svoj vlastný koncept robotických bojovníkov predstavila na tohtoročnej Svetovej robotickej konferencii v Pekingu aj Čína. Jej roboty sú schopné v boji používať samopaly, granátomety a protitankové zbrane.

    Dva pohľady

    Tajomník amerického ministerstva zahraničných vecí tvrdí, že USA sa teraz snažia dominovať v oblasti „učení sa strojov“ a umelej inteligencii. Inými slovami, Pentagón sa snaží nad Rusmi a Číňanmi získať prevahu. Americký prístup k bojovým robotom je však údajne iný ako ten, ktorý volí Rusko a Čína. USA sa totiž viac spoliehajú na ľudský faktor.

    „Nadhodím hypotézu: autoritatívne režimy, ktoré sa obávajú, že ľudia sú slabosťou, že sa im nedá veriť, tak takéto režimy sa budú prirodzene zameriavať na absolútne automatizované riešenia. Prečo to viem? Pretože presne tento prístup vymysleli Sovieti, keď vytvorili svoj prieskumný zásahový komplex. Mal byť úplne automatizovaný. Veríme, že našou výhodou pri tomto súperení sú naši ľudia,“ konštatoval Work.

    Táto hypotéza sa podobá na slová amerického vývojára robotov Gilla Pratta, ktorý nie je práve nadšencom automatizovaných robotov vyzbrojených smrtiacimi zbraňami. Podľa Pratta budú ešte nejaké tie roky ľudia oveľa zodpovednejší pri rozhodovaní sa, či treba zo zbrane vystreliť. „Riziko, že vojenskú situáciu výrazne zhoršíte tým, že stroju dáte samostatnosť, prevažuje nad výhodami,“ myslí si americký robotista.

    - Reklama -