Balíčky pre najchudobnejších pravdepodobne tak skoro neprídu. Nechceme nič šiť horúcou ihlou, odkazuje ministerstvo

    0
    Sociálna výdajňa potravín (Autor: SITA)

    Hoci má štát na balíčky sľúbené milióny eur od Európskej komisie, s ich rozdávaním ešte nezačal. Najprv treba vyhlásiť tender na dodávateľa humanitárnych balíčkov, informuje denník Sme.

    Aj katolícka charita a Červený kríž

    Európska komisia schválila pre Slovensko vyše 55 miliónov eur z eurofondov už pred rokom. Štát je však opatrný. Najprv ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny tvrdilo, že spomínaný tender vyhlási začiatkom novembra. Ústredie sociálnych vecí teraz sľubuje, že ho vypíše tento týždeň. No vo vestníku verejného obstarávania je zatiaľ len predbežné oznámenie.

    Keď budú balíčky od dodávateľa pripravené, nasleduje úloha humanitárnych organizácií, ktoré ich majú doručiť ľuďom v hmotnej núdzi. Aj napriek tomu, že štát ešte tender na dodávateľa potravín nevyhlásil, už hľadá organizácie, ktoré pomôžu balíčky rozviezť. Podľa Veroniky Černej z ústredia sociálnych vecí je prihlásených päť organizácií. Rozvážať balíčky chcú aj Slovenská katolícka charita či Červený kríž.

    Radovan Gumulák z katolíckej charity si myslí, že štát by sa mal s tendrom poponáhľať. Rozvoz sa má podľa neho začať až po verejnom obstarávaní. „To môžu byť tri mesiace, ale aj pol roka,“ tvrdí. Katolícka charita by vedela dodať balíčky do 41 okresov zo 79. Červený kríž ich môže roznášať po celom Slovensku. „Hneď, ako budú balíčky k dispozícii, doručíme ich všade, kde nám schvália,“ tvrdí Silvia Kostelná.

    Nikdy sa nenašli

    Hygienické balíčky sa majú rozdávať raz ročne do roku 2020. V jednej várke má byť 50-tisíc balíčkov. Súčasťou potravinových balíčkov majú byť napríklad cestoviny, ryža či múka, v hygienických budú zubné kefky či pasty a súčasťou má byť aj jedlo pre ľudí bez domova.

    V minulosti sa rozdávanie balíčkov skončilo fiaskom. Za vlády Ivety Radičovej v roku 2011 mali sociálne slabší dostať po 20 kíl múky a cestovín, no namiesto plánovaného milióna obyvateľov ich dostalo len 400-tisíc ľudí. Asi 3 500 ton potravín sa stratilo a nikdy sa nenašlo. Zmätok vznikol pri ich skladovaní a distribúcii. „Skúsenosti z roku 2011 jasne hovoria, že nie je dobré šiť horúcou ihlou,“ myslí si ministerstvo.

    - Reklama -