Smerák Madej si chcel vydupať zákon o zákaze splátok. Prezident ho vrátil naspäť do parlamentu

    0
    Prezident Andrej Kiska v Národnej rade SR (Autor: SITA)

    Róbert Madej chcel zákonom cielene bojovať proti úžerníctvu, no neuvedomil si, že toto rozhodnutie má svoje muchy. Poslanec odkázal finančným inštitúciám, že ak chcú ľuďom požičiavať peniaze, musia ich posielať na ich účty alebo poštovou poukážkou. Týmto ale „nevedomky“ mohol prekaziť predaj pomocou splátkového kalendára. Neuvedomil si, že keď človek podpisuje zmluvu so splátkovou spoločnosťou, tak tá nepošle peniaze dotyčnej osobe, ale obchodu, kde sa tovar nachádza.

    Andrej Kiska včera spolu s Madejom o zákone diskutovali, no napokon sa rozhodol, že ho vráti naspäť poslancom. Napriek tomu, že so súčasnou formuláciou zákona prezident nesúhlasí, parlament ho môže odsúhlasiť aj bez jeho podpisu. „Môžu vzniknúť nejasnosti, či a za akých okolností bude možné ponúkať splátkový predaj alebo kúpu vecí formou lízingu,“ vyjadril sa Kiska k zákonu. Práve ten má so splátkovými firmami ako bývalý podnikateľ bohaté skúsenosti. Navrhoval zákon doplniť o časť, kde bude spomenuté, že schválené zmeny nebudú vplývať na splátky a refinancovanie starých úverov.

    Navrhovaný zákon vyvolal poriadny rozruch v bankách a lízingových spoločností. Vedenie dotknutých subjektov zákon nazvalo legislatívnou chybou a podotýka, že by išlo o vážne narušenie ich podnikateľskej činnosti. Tiež banky vysvetľujú, že ak by zákon prešiel, museli by zmeniť systém vymieňania starej hypotéky za novú. Napriek tomu, že prezident poukázal na „chybovosť“, poslanec Madej stále trval na tom, že navrhovaný zákon je podaný a napísaný správne. O nejasnosti zákona informoval denník SME.

    - Reklama -