Vlajka Nového Zélandu prichádza do finále. V referende sa definitívne rozhodne medzi súčasnou podobou a novým vizuálom

    0
    Návrhy nových vlajok Nového Zélandu (Autor: APL)

    Dnes zverejnené konečné výsledky hlasovania poštou ukazujú, že spomedzi piatich návrhov, o ktorých sa rozhodovalo v prvom kole, dostala najviac hlasov vlajka so striebornou papraďou a červenými hviezdami na čiernom a modrom pozadí. V druhom kole referenda sa bude v marci rozhodovať medzi týmto návrhom a súčasnou vlajkou. 

    Víťazný návrh má podobné znaky ako terajšia vlajka Nového Zélandu. Ponecháva na nej štyri červené hviezdy predstavujúce Južný kríž, ale namiesto vlajky Veľkej Británie obsahuje papraď, ktorá sa stala národným symbolom a nosia ju mnohé športové tímy vrátane milovaného ragbyového tímu All Blacks.  Mnoho obyvateľov Nového Zélandu pokladá súčasnú štátnu vlajku za zastaranú a príliš podobnú austrálskej.

    Prvok britskej vlajky, známej ako Union Jack, je podľa nich pripomienkou koloniálnej minulosti, ktorú chcú už Novozélanďania nechať za sebou. Nový Zéland sa niekedy dostáva do tieňa Austrálie, svojho väčšieho suseda, a podobnosť vlajok tento problém ešte znásobuje. V rámci zvažovania zmeny tohto symbolu predložili Novozélanďania celkovo vyše 10.000 návrhov a na referende sa zúčastnilo takmer 50 percent oprávnených voličov. 

    Množstvo Novozélanďanov chce však ponechať súčasnú vlajku. Bojoval pod ňou veľký počet veteránov a cítia k nej výnimočný vzťah. Ďalší zasa jednoducho nevidia potrebu vlajku meniť. Iní tvrdia, že celý proces voľby je drahý ťah, ktorý inicioval premiér John Key, aby odlákal pozornosť od naliehavejších záležitostí. 

    - Reklama -