Konšpiračnú knihu ruského autora podporil štát. Stopa vedie k Maďaričovi a poslancovi Smeru

    0
    Marek Maďarič (Autor: SITA)

    Rus Starikov napísal knihu s názvom Geopolitika – Ako sa to robí, ktorá popisuje, kto komu na svete vládne alebo zjednodušene povedané pustil sa do literatúry s konšpiračným nádychom. Tiráž knihy informuje o peňažnom dare 2 000 eur od ministerstva kultúry pod vedením Mareka Maďariča a podpore Vladimíra Faiča, šéfa poradcov Roberta Fica a smeráckeho kandidáta v marcových voľbách. „Ministerstvo kultúry sa pri rozhodovaní neriadilo ani názormi Slobodného vysielača, ani názormi denníka SME,“ vysveľuje hovorca Jozef Bednár.

    A ako to je s Faičovým „milodarom“? Tvrdí, že knihu nedotoval, napriek tomu, že ho sama uvádza. „Ani som to ešte nestihol, pravdepodobne tam mám rest,“ hovorí poslanec. Titul sa objavil na pultoch kníhkupectva Martinus a podľa jednej z pracovníčok je po nej veľký dopyt. Na webovej stránke siete kníhkupectiev je spisovateľ opísaný ako predstaviteľ novej generácie spoločensky angažovaných postkomunistických autorov. Je zakladateľom antimajdanského hnutia, ktoré sa snaží zabrániť pouličným protestom v Rusku.

    Prečo je Faičovo meno na tiráži, vysvetlil riaditeľ vydavateľstva Roman Michelko. Faič naozaj ešte na knihu neprispel, no je tútorom edície Pohľady za horizont, na ktorú občas finančne prispieva. Michelko autora obhajuje: „Je to veľmi hodnotná kniha, lebo slovenský čitateľ má šancu sa pozrieť na geopolitiku ruskými očami.“ O spojení knižného titulu so štátom informoval denník SME.

    - Reklama -