Rusko a Turecko opäť v konflikte? A opäť za to môže turecká loď…

    0
    Ruská vojnová loď Caesar Kunikov pri tureckom stredomorskom pobreží. Ilustračná fotografia. (Autor: SITA)

    Podľa vyhlásenia spoločnosti Čornomorneftegaz turecká loď zámerne vytvorila nebezpečnú situáciu, ktorá sa mohla skončiť haváriou. Spoločnosť tvrdí, že turecká loď v rozpore s medzinárodnými pravidlami nedala prednosť konvoju lodí s nákladom vrtných súprav a pokúšala sa zastať v ich plavebnej dráhe. Kapitán lode nereagoval na výzvy ruských lodí. Spoločnosť Čornomorneftegaz nespresnila, kedy k tomuto incidentu došlo. 

    Ruské ministerstvo obrany si v nedeľu v súvislosti s iným incidentom predvolalo tureckého vojenského pridelenca v Moskve a vyjadrilo hlboké znepokojenie v súvislosti s incidentom, ktorý sa odohral v nedeľu v severnej časti Egejského mora, keď posádka ruskej hliadkovej lode Smetlivyj v poslednej chvíli odvrátila zrážku s tureckou rybárskou loďou. 

    Rusko pri tejto príležitosti upozornilo na možnú tvrdú reakciu Ruska na nepremyslené kroky vlády v Ankare vo vzťahu k ruskému vojenskému kontingentu, ktorý v Sýrii plní úlohy spojené s bojom s medzinárodným terorizmom. Vzťahy Ruska a Turecka sa výrazne skomplikovali po incidente z 24. novembra, keď turecká stíhačka F-16 zostrelila ruský stíhací bombardér Su-24, ktorý bol na misii na podporu pozemných operácií sýrskej armády voči protivládnym povstalcom. 

     

    - Reklama -